Bakış Açını Değiştir

Mimari fotoğrafçı Nikola Olic, yapıların ve heykelvari nesnelerin fotoğraflarını çekerek “ölçeksiz ve bozulmuş” hale getirip yeniden canlandırıyor. Fotoğrafları, genel olarak dış çevreden ayrılan ve tek başına ele alınan bina cephelerinden ve yüzeylerinden oluşan Nikola Olic, iki boyutlu kareler yaratmaya çalışıyor. Her bir fotoğraf sürecini bir metin ve isimle açıklayan Olic, fotoğraf karelerini şu şekilde anlatıyor; “Bu geçicilik, bir kamera tarafından ikinci bir çekim için sabitlenebilir.”

dörtgen üçgen (fotoğraflar: nikola olic)
adımlı bina
kafes yapı
çayırlık
keskin yapı
matrix bina
bina dilimleri
kırık bina
hipnotize eden bina
rüzgarlı şehir

Dörtgen Üçgen
Çarpıcı Dallas mimarlığı, ikiz binaların yarattığı kendine ait bir düzene sahip. New York City’deki İkiz Kuleler ya da Chicago’daki Marina City binalarıyla eş değer olmasa da Dallas’ın kentsel mimari dokusunda bir merkez oluşturuyor. İki bina arasındaki mesafe, ışık ve gölge için boşluk yaratıyor; fotoğraf kompozisyonunu oluşturan fikirse iki yapıyı, şaşırtıcı bir şekilde 1950’lerin ünlü bina cepheleriyle birleştiriyor.

Adımlı Bina
Teksas’ın Fort Worth şehrinde tipik bir brütalist mimari örneği olarak gelişen yapı, canlı şehir merkezi peyzajına güçlü ve dikey çizgilerle bölünmüş tekrar eden pencere dokusuyla eklenmiş. Öte yandan bina, Teksas’ın bu etkileyici şehrinden geçerken ilk ve son gördüğünüz bina.

Kafes Yapı
Tel kafes maketlerini andıran ve muhtemelen 1978 yılındaki erken dönem mimari tasarıma ilişen otel, ünlü Reunion Tower ile birlikte onlarca yıldır Dallas’a hükmeden ve görsel olarak tanımlayan bir simge haline gelmiş. Camlı yansıtıcı yüzeyleriyle modernist olan bu yapı, hem pembe dizi Dallas’ı hatırlatıyor hem de şehirde görsel odak noktası oluşturuyor.

Çayırlık
Thom Mayne’in ana teması, Dallas’ın merkezinde yer alan ve Teksas’ın genel florasını ve doğasını yansıtan Perot Müzesi’ni araştırmış. Bu amaç doğrultusunda müzenin çatı ve balkonlarında çok sayıda çeşitli bitki, modern beton çitlerle tutuluyor. Broom Caddesi’nden bakıldığında diyagonal kesişimlerle görsel çeşitlemeler oluşturuyor.

Keskin Yapı
Yüksek enerjili ışık tüpleriyle çevrilerek benzersiz bir biçim oluşturan ve millerce uzaktan algılanabilen yapı, özellikle gece daha çarpıcı hale geliyor. Çelik ve camın kesişimi, dört yüzeyli yapının iki yüzeyini süslüyor.

Matrix Bina
The Lake Point kulesi,kendini çevresindeki ünlü pek çok yapıdan benzersiz kavisli biçimiyle ayırmış. Üç yöne sahip cephe, özel biçimin ardında gizlenerek iki yöne sahipmiş gibi algılanıyor. Koyu renkli cam yapı, The Matrix filminin açılış sahnesinin monokrom bir versiyonunu andırıyor. Nikola Olic'in fotoğraf karesinde yeniden yorumladığı yapı, Chicago’nun tek gökdeleniyken şimdi, yetmiş kata genişletilmiş haliyle dünyanın en kısa binası.

Bina Dilimleri
New York’un batı yakasının manzarasının önemli bir kısmını Frank Gehry’nin IAC Binası oluşturur. Gehry’nin tamamen camla kaplı ilk tasarımı olan binada, İtalya’dan getirilmiş 1349 paneller döşemeler arasındaki ayrımı gizliyor. Ardına dizilmiş giydirme cam cepheli diğer binalardan kendini 19. Cadde sayesinde ayıran yapı, cam cephesindeki yansımalarla farklı bir yürüyüş deneyimi yaşatmış.

Kırık Bina
Bina, Dallas sakinlerine gün boyunca görsel bir illüzyon oynuyor. Dört tarafından bakıldığında farklı görünüşler sunan yapı, köşelerinden bakıldığındaysa daha karmaşık ve şaşırtıcı bir görünüm oluşturmuş. 1986’da I.M. Pei’nin bu binayı tasarlarken temel önermesi; açıları, üçgenleri, yüzeyleri ve prizmaları kullanarak görünüşte imkansızı yaratan bir görsel farklılık ortaya koymaktı. Yapının Griffin Caddesi’ne bakan yüzünde, cephelerin hareketleri nedeniyle bina ortadan ikiye kırılıp katlanmış gibi görünüyor.

Hipnotize Eden
Houston’da kullanılan geleneksel açılara ve düzenli kesişimlere sahip bina, diyagonal çizgilerle kurgulanmış nadir bir yapıya dönüşerek yükselmiş. Hipnotize edici çizgiler kimi zaman asansör boşlukları ile örtüşüyor. Cam ve alüminyum kullanılarak oluşturulan “mimarlık”ın siyah ve beyaz renkleriyle, petrol ve betonla özdeşleşmiş kent kimliğine büyüleyici bir atıfta bulunuyor.

Rüzgarlı Şehir
Chicago’da Milenyum Park içindeki ayna konseptinden esinlenen Cloud Gate heykelini sonsuz şekil ve yaklaşımla deneyimlemek mümkün. Halk arasında The Bean olarak bilinen heykel, foto-grafik olarak her açıdan gözlemlenebiliyor. Heykel; ışığın, gökyüzünün, bulutların ve şehrin değişik yansımalarının oluşturduğu birleşimlere olanak vererek kentin rüzgarlı gün tasvirlerini sorgulamış.

Nikola Olic'in web sayfasına ulaşmak için tıklayın.

Etiketler:

İlgili İçerikler: