Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi’nde Cevdet Erek’in Projesi Yer Alacak

Venedik Bienali 57. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu’nda, sanatçı Cevdet Erek’in "ÇIN" başlıklı işi yer alacak. Mekana özgü olarak oluşturulacak ÇIN, süreç içerisinde gelişerek, mekanla birlikte şekillenecek.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan ve işin hazırlık sürecinde yapılan, çeşitli mecralarda paylaşılan etütlerden örnekler veren Erek projesini şöyle anlatıyor:

“Yerinde deneyimlenmesi için yapılan bir mekan işini halen oluşum aşamasındayken burada tarif etmeye çalışmak yerine, bir hazırlık egzersizi olarak şöyle bir hayali beraber kurmayı öneriyorum: Uzakta etrafı çitle çevrili bir harabe, içindeyse oradan gün boyu ayrılmaması gereken bir görevli var. Görevli, sessizlik içinde dolanırken, etrafı dikkatlice süzen bir ziyaretçiyi ve onun sayesinde binlerce cırcır böceğinin konserini fark ediyor. Uzaktan, birbirleriyle konuşmaya çalışan bu ikili, bir anda meydana gelen şiddetli bir sesin verdiği kulak acısından aynı anda kısacık haykırıyorlar. Sonra, görevli, geceleyin, başka bir yerde, pencereyi iki parmak, gürültüyü bir tık açık bırakarak kulak çınlamasını bastırmaya çalışırken bir alarm sesi giriyor içeri: ‘viyuviyuviyuviyu’. Sonra bu hayalin başına dönüp aynı sırayla bir daha hayal etmeyi deniyor”.

Türkiye Pavyonu, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda 13 Mayıs – 26 Kasım 2017 tarihleri arasında Venedik Bienali’nin ana mekanlarından Arsenale’deki Sale d’Armi’de, Fiat sponsorluğunda gerçekleşecek.

Etiketler: