Çöldeki Richard Serra

Richard Serra’nın Katar’ın çölündeki yeni çalışması, 2001: A Space Odyssey filmindeki monoliti çağrıştırıyor. “East-West / West-East” isimli çalışma, uzunluğu giderek artan dikey yerleştirilmiş dört adet çelik plakadan oluşuyor. Önceki emir Hamad bin Halife es-Sani’nin verdiği izne göre East-West / West-East, çorak bir arazi üzerinde konumlanıyor. Her biri 14 metreden uzun olan dört plaka, bir kilometreden daha uzun bir izi aşıyor. Serra, plakaların çölün bu noktasında doğu-batı arasında bir çizgi oluşturarak sınır hissi verdiğini ve yerle olan ilişkinin ölçülebilirliğini sağladığını açıklamış. Ayrıca araziyi bu şekilde farklı bir bakışla algılayabileceğimizi de eklemiş. Bu yerleştirmenin peyzajda bir sanat olarak algılanabildiği noktada da peyzaja olan algımızın da değişebileceğini anlatmış.

fotoğraflar: nelson garrido

Richard Serra, çelik plakanın zamanla oksitlenerek griden turuncuya ve ardından koyu amber rengine bürünmesini bekliyormuş.

“7” isimli heykelden sonra Serra’nın Katar’daki ikinci üretimi olan 'East-West / West-East'in, Katar için bir simge olmasını öngörmüşler.

Detaylı bilgiye buradan erişebilirsiniz.

[embed]https://youtu.be/w-59fatnNlM[/embed]

Etiketler:

İlgili İçerikler: