Şiddetin Mekanları

Toronto’da gerçekleştirilen Nuit Blanche Festivali kapsamında sanatçı Novka Cosovic tarafından tasarlanan yerleştirmede, boş bir havuzun içi yaşamın sarsıcı gerçekleri ve karanlık anılarıyla doluyor. Çalışma, yaşadığımız çağın şiddet olaylarına sahne olurken günlük işlevini kaybeden mekanlara odaklanıyor. Artık savaşlar, meydanlardan ziyade sivil yerleşimlerin olduğu mekanlarda – evlerde, odalarda, okullarda ya da yüzme havuzlarında- gerçekleşiyor. Bu noktada ise proje şiddetin güncel mekanları, medya ve travmaların konumları arasındaki ilişkileri irdeliyor.

fotoğraflar: giordano ciampini

Sanatçının “Müze” adını verdiği çalışması, Yugoslavya’daki sivil savaş döneminde geçici morg olarak kullanılan bir yüzme havuzunu ele alıyor. Savaş sırasında cansız bedenlerin doldurduğu havuz, savaş sonrasında ise restore edilerek yeniden kullanıma açılmak istenmiş.

Karşı duvarı eğim alarak kıvrılan havuzu saran küçük seramik kaplamaların, ziyaretçilerin görüşünü rahatsız etmesi ve böylece bakışları karşı ekranda oynayan videoya yönlendirmesi amaçlanmış. Görüntülerde ise yaralı sivillerle dolup taşan hastaneler, okul banyolarına kilitlenmiş tutuklular, pencereden ateş eden bir asker ve morg olarak kullanılan bir havuz görülüyor.

Ziyaretçiler mekana girdiklerinde, zeminin ve duvarların taşıdığı anlam ile ilişkilendiği şiddeti hemen idrak edemezken, görüntüler eşliğinde bağlantılar kurmaya başlıyorlar. Sanatçı da insanların, onları yavaş yavaş saran bu etki eşliğinde nerede olduklarını fark etmelerini ve melankoliden korkuya dönüşen bir hissiyata kapılamalarını amaçlıyor. Sanatçının hazırladığı mimari grafikler ise şiddet etkisiyle mekanlarda dönüşen kullanımları biraz da rahatsız edici bir şekilde gözler önüne seriyor.

Etiketler: