2016 Art+Feminism Edit-a-thon Etkinliği İstanbul'da

Art+Feminism’in, müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik girişimi “düzenleme maratonu” Edit-a-thonlarının (editaton) üçüncüsü, İstanbul’a da taşınıyor.

2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, içerik yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı. “Herkesin katkıda bulunabildiği “Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola çıkan Art+Feminism oluşumunun, hafta sonu boyunca gerçekleşecek editatonlarının bir ayağı da ilk kez İstanbul’da, 5 Mart Cumartesi günü öğleden sonra düzenleniyor.

Karaköy’deki “fluxus/happenings çerçevesi içinde çok yönlü sanat mekanı” Space Debris’te, mimar ve editör Yağmur Yıldırım tarafından düzenlenecek etkinlik, Wikimedia Türkiye ekibi birlikteliğinde gerçekleşecek. Bir günlük “düzenleme maratonu”nda, Wikimedia Türkiye’nin öğretim ve desteği ile Vikipedi’ye madde girişi ve düzeltmesi yapılarak hem kadın içeriğinin artırılması, hem de konu üzerine gündem oluşturulması gözetiliyor.

Etkinlik, tüm cinsiyetlerden ve cinsel yönelimlerden katılımcıları ve içeriklerini davet ediyor. Bilgisayarlarını getirmeleri rica edilen katılımcıların; kadın ve sanat, kadın hareketi, feminist düşünce gibi konulara temas eden noktalarda katkıda bulunmaları bekleniyor. Gün boyunca sanatçılar, küratörler, yazarlar, düşünürler ile gerçekleşecek yuvarlak masa söyleşileriyle, New York MoMA’daki eş zamanlı merkez etkinlikten canlı bağlantılarla ve yaratmayı hedeflediği tartışma ortamı ile de mekanın kapısı herkese açık olacak.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası editaton etkinlikleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne komşu hafta sonunda, bir gün süre ile gerçekleşiyor. 2015 etkinliklerinde, 17 ülkede 75 farklı mekanda toplanan 1.500’ün üzerinde katılımcı, günün sonunda Vikipedi’ye 400’e yakın yeni madde üretti ve 500’ün üzerindeki mevcut maddeyi geliştirdi. 600 katılımcı ile 31 mekanda yola çıkan ilk editaton’un düzenleyicilerinin çabaları, onların Foreign Policy’nin “Öncü Küresel Düşünürler/Leading Global Thinkers” listesinde yer almalarını sağladı.

Art+Feminism sanatçılar, küratörler, yazarlar, editörler, kütüphaneciler, Wikipediacılar, erbaplar ve meraklıların işbirliğinin ürünü; ortak bilgiye müşterek bir katkı girişimi. Tohumları Siân Evans (Art Libraries Society of North America’s Women ve Art Special Interest Group), Jacqueline Mabey (failed projects) ve Michael Mandiberg tarafından, Professional Organization for Women in the Arts (POWarts) ve The Museum of Modern Art (MoMA) işbirliğinde atıldı.

2016 editatonu bu hafta sonu tüm dünyada, aralarında Yale Üniversitesi, Tate Britain, Los Angeles County Museum of Art, the Philadelphia Museum of Art Library, Washington National Museum of Women in the Arts, Paris Archives Nationales, Mexico City Museo Universitario Arte Contemporáneo’nun da olduğu 125’i aşkın mekanda gerçekleşecek.

Etiketler: