2017 Yılında XXI'de En Çok Okunan Projeler

2017 yılında web sitemizde yayınlanan içerikler arasından en çok okunan ilk 10 projeyi derledik. Projeleri aşağıdaki listeden görebilir, bağlantılar üzerinden detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz.

1- Zeytin İçin: Angelos Organik Zeytinyağı Tesisi / Mimarlar ve Han Tümertekin

Geleneksel yöntemler kullanılarak zeytinyağı üretmek için tasarlanan tesis açık, yarı açık ve kapalı mekanları arasındaki geçişlerle kadrajın hem sınırı hem de odağı oluyor.

2- Kısıtlardan Türetmek: NO8 / Anonim.İstanbul

Öncesinde de yüz değiştirmiş bir yapıyı yeniden dönüştürme imkanı bulan ekip aynı mekanı, yeni bakış açıları ile farklı işlevlerle türetiyor. Yapıya verilen ikinci bir şans olarak proje, zamanla dönüşenleri mekana sabitliyor.

3- Eklemlenme Meselesi: Kalø Kulesi Ziyaretçi Merdiveni - MAP Architects

Ortaçağ kalıntısını rahatsız etmeden, ziyaretçileri tarihi katmanlara bir dokunuş mesafesinde yaklaştırabilmeyi amaçlayan strüktür, önemli bağlantı noktalarını birleştirerek şekilleniyor.

4- Güçlü Birliktelikler: Robert Kolej Murat Karamancı Öğrenci Merkezi - Alataş Architecture

Mevcut sistemin güçlendirilmesiyle ortaya çıkan Merkez, yapısal ve işlevsel geçirgenliğiyle içinde bulunduğu yerleşkeye uyum sağlarken öğrencilerin hayal güçlerini de tetiklemeyi hedefliyor.

5- Mahallede Yeni Hayat: Tapis Louge Kamusal Alan Tasarımı - Emergent Vernacular Architecture

“Mahallemde daha iyi bir yaşam” (LAMIKA) programı kapsamında gerçekleştirilen proje, kamusal mekanı sosyal ilişkilerin tetikleyicisi olarak ele alıyor ve mahalle içindeki etkileşimi ve dayanışmayı destekleyecek çok işlevli bir mekan yaratıyor.

6- Bir Çatıdan Fazlası: Cancha Saha ve Meydanı - Rozana Montiel, Alin Vazquez Wallach

Artık alanların bulunduğu bir yerleşimde gerçekleştirilen proje, mekansal müdahaleler ile ortak kullanıma, bir aradalığa ve işlevsel gerekliliklere aynı anda açık olabilen bir kamusal alana dönüşen strüktürden filizleniyor.

7- Fikirden Gıdaya Üretim Denemeleri: Ek Biç Ye İç - Nazlı Ödevci & Sinan Logie

Kent içinde iyi gıda tüketmek, yerel üretimi desteklemek ve tüketimi azaltmak öncelikleriyle yola çıkan Ek Biç Ye İç, bir deneme serisi.

8- Rastlantısal Karşılaşmalar: SMF-TU Sağlık Merkezi - BAarqs

Kültür ve bağlamla kurduğu ilişkiyle örnek olmaya çalışan yapı, tuğla cephe örüntüsü ve karşılaşmalara imkan veren mekan kurgusuyla dikkat çekiyor.

9- Akslara Yerleşen: TAI-TUSAŞ Akademi Ve İK Binası - Hatırlı Mimarlık

Bir aks etrafında kurgulanan eğitim ve ofis mekanları, malzeme kullanımının mimari ifadesi ve kütle ilişkileriyle hem içinde bulunduğu yerleşke ile ilişkileri hem de kullanıcılarının mekan ile ilişkisini biçimlendiriyor.

10- Yeşil Akslar: Cumhuriyet Caddesi Kentsel Tasarım Projesi 1.Kısım Kiosk Yapısı Ve Park - Project Design Group

Yoğun yapılaşmanın arasında yeşile dokunmak temasıyla, bir açık müze olması öngörülen proje peyzaj tasarımı, kitabevi işlevli kiosk ve diğer mekanlarıyla kamusal alan kullanımını sürekli ve işler kılmayı amaçlıyor.