2018 Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri Sahiplerini Buldu

Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri 2018 kapsamında kazanan projeler açıklandı. 25 finalist arasından yapılan eleme sonucunda Arnavutluk’un başkenti Tiran’da gerçekleştirilen Skanderbeg Meydanı Yenileme Projesi birinci seçildi. Ayrıca Hollanda, İspanya, Ukrayna, Almanya ve Belçika’dan seçilen beş proje de mansiyon ödülünün sahibi oldu.

Birinci Proje:

  • Skanderbeg Meydanı Yenileme Projesi / 51N4E
    Tiran, Arnavutluk / 2018

Tarihi açıdan sembolik bir değere sahip bu önemli meydanda yapılan yenileme projesi, alanı araç trafiğinden kurtararak yaya kullanımını ön plana almak ve etrafını saran miras yapıların değerini yansıtmak üzere şekillendirildi. Renkli bir mozaik şeklinde uygulanan zemin ise ülkenin dört bir köşesinden toplanan taşlarla örüldü.

Fotoğraflar: Filip Dujardin

Mansiyonlar:

  • Cuyperspassage / Jan Benthem Crouwel Architects
    Amsterdam, Hollanda, 2018

Yüz metreden daha uzun olan ve Hollanda denizcilik tarihinin parçalarını temsil eden Delft Mavisi çinilerle süslenmiş yeni yeraltı tüneli, eski şehir merkezinden Ij Nehri kıyısındaki rıhtımlara kadar bisikletçilere ve yayalara bağlantı imkanı sağlıyor.

Fotoğraflar: Jannes Linders
  • Poblenou "Superblock" / Area d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat. Ajuntament de Barcelona
    Barselona, İspanya, 2018

Özel araçlardan kamusal alanın geri kazanılması ve toplu taşıma, bisiklet ve yayalar için kullanılabilir hale gelmesi adına planlanan büyük ölçekli bir stratejinin test ayağı olan proje kapsamında Exiample bölgesindeki ızgara sisteminde dizilen 9 blokluk alan yapılan bir dizi taktiksel kentsel müdahaleler ile yayalaştırıldı.

Fotoğraflar: Ajuntament de Barcelona ve Twitter
  • Temporary Stage / STAGE : СЦЕНА community
    Dnipropetrovsk, Ukrayna, 2018

Bir grup müzisyen, şair, görsel tasarımcıdan oluşan sanatçı topluluğu, şehrin merkezindeki parkta bulunan Stalin döneme ait amfi tiyatro için kitle fonlaması ile geçici bir yenileme çalışması yürüttüler. Yapının inşa sürecinde de yine gönüllüler olarak kendileri çalıştılar.

Fotoğraflar: STAGE
  • Parc de Zollverein / Planergruppe GmbH Oberhausen
    Essen, Almanya, 2018

Yirminci yüzyılın sonunda kapatılan ve daha sonra UNESCO Dünya Mirası listesine girip sit alanı ilan edilen eski maden ocağı yirmi yıllık çalışmanın ardından endüstriyel arkeolojiyi, yeşil peyzajı, kültürel tesisleri ve eğlence alanlarını barındıran büyük bir park haline geldi.

Fotoğraflar: Claudia Dreyße; Planergruppe
  • PC Caritas / BAVO, architecten de vylder vinck taillieu
    Melle, Belçika, 2018

Hem kapalı hem de açık bir mekan olarak tanımlanabilecek olan proje bir psikiyatri hastanesine ait eski bir yapının kısmen yıkılmasına engel olurken hastalar, yakınları ve bölgedeki parktan geçenler için samimi ve huzurlu bir mekan sağlıyor.

fotoğraflar: Filip Dujardin

Etiketler: