Ahşap Kadraj

Strüktür ve tasarımın birbirini var ettiği binicilik tesisi, mekanı salt işlevsel olmaktan öteye taşıyarak peyzajın kendine has niteliklerini öne çıkarıyor.

İstanbul Belgrad Ormanı yakınlarında tasarladığımız Binicilik Tesisi kulüp evi, yaşama alanı, idari bina, ahırın yanı sıra açık ve kapalı manejler ve onların eklentilerinden oluşuyor.

Kulüp evi, yaşama alanı ve kapalı manej arasındaki şeffaflık, yapıyı sıradan bir spor tesisi olmak yerine yapı sahibinin yaşam felsefesini gösteren bir konsepte dönüştürdü. Amaç farklı bir mimariyle gerekli işlevi sağlamak ve gereksinimleri karşılamaktı.

Ana taşıyıcısı kenetlenmiş ahşap strüktürden oluşan kapalı manej, ana kütle özelliği taşıyor ve ona yan mekanlar olarak eklenen kulüp evi ve yaşama alanıyla devam ediyor. Mimari konseptimizi oluşturan ikincil yapı elemanları; pencere, gölgelik ve pergolalar, bir şekil oyunu veya puzzle gibi bir araya gelip konstrüksiyonu da sağlıyorlar. 70 metre boyunca devam eden cephenin ritmini de yapısal elemanlarla sağladık: Kulüp evi ve yaşama alanındaki kirişleri iç mekandan dış mekana çıkıp ahşap ayaklarla birleşerek kendilerini farklı bölüntüler oluşturarak algılatacak şekilde kurguladık.

SIEC-S Uluslararası Binicilik Tesisi, Brigette Weber Mimarlık
vaziyet planı
çatı planı
görünüşler
görünüşler
kesitler

Ahşap yapıda iç mekansa bir kadraj arayışında: Destekleyici ahşap tavan paneli ve geniş açıklıklarla doğayı bir resim gibi görüntülüyor. Dikkat çekici yapısal elemanlar büyük ölçekte minimal etki yaratırken mekanın iç atmosferinin de tanımlayıcısı oluyor. Yapının ahşap elemanları, bodrum kat hariç, çatı ve doğrama elemanları dahil olmak üzere Avusturya'da üretildi, montajıysa yerel yüklenici işbirliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Projede kurduğumuz mimari konseptin tam anlamıyla gerçekleştirilebilmesindeki başarıda, özellikle lojistik zorlukların çözümlerinde yoğun biçimde deneyimlediğimiz, uluslararası ilişkiler ve kültürler arası işbirliği önemli rol oynadı. İki farklı kültürün bu proje sürecinde birbirlerinden öğrendikleri; dil farkının engel teşkil eden bir etken olmadığıydı. Bu şekilde üretilmiş projemizin ülke sınırlarını aşabileceğine, bina sahiplerine, mimarlara ve inşaat şirketlerine yeni ilham yolları açarak motivasyon sağlayabileceğine inanıyoruz.

Etiketler: