Buluşturan Çatı

Walk&Talk festivali için Mezzo Atelier tarafından Portekiz’de gerçekleştirilen proje, sanat festivalinin kendisi gibi, sınırları yeniden çizmeyi arzuluyor.

Farklı işlevler için korunaklı alanlar yaratmak üzere eklenen yüzeyler haricinde tamamen geçirgen bir yapıya sahip olan pavyonun arketipleri örnek alarak başlayan tasarımı yerel mimari ve malzemelerden esinler taşıyor. Modüler ahşap strüktür, “ev” formuyla başlayan fikir sürecinde ölçeğini adadaki ananas seralarından alıyor ve geniş, esnek bir mekan yaratmak üzere şekilleniyor. Çatının yükünü iki yanda paralel dizilen kolon sistemi taşırken, ortada daha yüksek tavanlı bir ana alan ile birbirine eklemlenen aralıklar sayesinde çeperlerde koridorlar oluşuyor.

walk&talk, Mezzo Atelier

Açık bir kamusal alanda geçici bir yapı olarak tasarlanan proje, festivalin sekiz yıllık geçmişi boyunca benimsediği tutumun manifestosu olarak okunabilir. Kamusal mekanın benimsenmesi ve canlandırılmasının yanı sıra bölge halkıyla kurulacak etkileşim projenin ana fikrini oluşturuyor ve pavyon etrafını saran festival programının merkezindeki çekim noktası haline geliyor. Kafeterya ile sanatçılar ve katılımcıların günlük ihtiyaçlarını karşılama görevi üstlenen mekan konumu itibarıyla herkesin paylaşım ve etkileşimde bulunabileceği bir açıklık sunuyor.

Vaziyet planı
Görünüş
Bar ve kafeterya bölümlerinden görünüşler
Aksonometrik perspektif

Yapının strüktürü farklı boyutlarda üretime izin verecek şekilde tasarlanmış. Sahne, çokdisiplinli alan, bar ve kafeterya olmak üzere farklı bölümlerden oluşan proje bu noktada iki ana parçadan oluşuyor. Daha küçük bir strüktüre sahip sahne bölümü etkinlik tipi ve hacmine göre farklı şekillerde konumlandırılabiliyor. Festival süresince atölyeden konuşmaya, kahvaltıdan konsere pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan pavyon, yerleştiği meydanla daha açık ya da daha sınırlı bir ilişki kurma konusunda ihtiyaç duyulan esnekliği sağlıyor.

Sanatçıların da farklı şekillerde etkileşim kurduğu mekanın inşasında, yıllar önce adaya getirilen ve yerel olarak üretimi yapılan Japon Çamı (CryptomeriaJaponica) kullanılmış. Olduça yumuşak bir ahşap türü olmasına rağmen gözenekli, nefes alan yapısı sayesinde Azorlar coğrafyasının nemli ve yağışlı iklimiyle kolaylıkla uyum sağlamış.

Etiketler: