Bütünleşik Parametrik

Archive + Lab’ın tasarladığı sun plaza giriş holü, birbirini tamamlayan parametrik ve asimetrik tasarım detaylarına sahip.

Sun Plaza, 2005 senesinden bu yana inşaat kalitesi güvenliği, yenilikçi vizyonu, geniş ve ferah giriş, lobi ve ortak alanları ve teknoloji sistemleriyle kullanıcılarına hizmet veriyor. 2014 senesinde tasarladığımız lobi ve ortak alanların tasarımında yapısöküm düşüncesinden ve parametrik çizgilerden ilham aldık. Projede parametrik mimarinin temelini oluşturan prensiplere sadık kaldık. Cam, ahşap, doğal taş, peyzaj elemanları ve metal gibi farklı malzemeleri, teknoloji ve kaliteli işçilikle sentezleyerek basmakalıp iş merkezi tasarımlarından sıyrılmış bir mekan yaratmaya çalıştık. Bu bağlamda proje detaylarından kullanılan malzemelerin uyumuna, uygulama teknolojisinden sürdürülebilir mimari detaylarına kadar farklılık yaratmaya çalıştık.

fotoğraflar: koray kala
giriş mekanı ve dikey bahçe
giriş mekanına bakış
vip girişini gösteren ayırıcıya bakış
bitki adaları ve lobi
aydınlatma ve malzeme birleşimi

Giriş cephesi, dikey bitkilendirmeye sahip. Projenin en dikkat çeken unsurlarından olan tropikal bitkilendirmeyle tamamlanan giriş cephesi, bina girişinde bulunan asimetrik - parametrik biçimde tasarlanan doğal ahşap giriş saçağıyla bütünleşerek giriş alanını tanımlıyor. Bina zemininden kopup yükselerek belirginleşen karşılama alanıysa parametrik biçimlerde üretilmiş resepsiyon bankosu ve VIP girişini tanımlayan ahşap ayırıcıdan oluşuyor. Ayırıcının yarı dolu tasarımı ve bankonun kütlesel malzemesi mimarinin doluluk - boşluk ilkesinden ilham alıyor. Lobide bulunan parametrik biçimlerde tasarlanan kütlesel bitki adasındaki tropik bitkilerse lobinin giriş cephesini kaplayan dikey bitkilendirmeyle bütünleşiyor.

Bina çekirdeğine bağlı olan asimetrik alın, asansör holünün çıkışındaki turnike alanını tanımlarken çekirdeği kaplayan mevcuttaki doğal patlatma taş ve yenileme sırasında eklenen eğrisel formlardaki doğal ahşap kaplama malzemeleri arasında bir mimari geçiş elemanı görevinde. Yenileme sırasında eklenen ve çekirdeği saran diyagonal kesimli eğrisel cam kabuk, eski ve yeni malzemelerin uyumunu sergileyen bir vitrin gibi. Lobinin asma katında ve çekirdeğin iki yanında bulunan diyagonal kesimli eğrisel cam korkuluklar da cam kabuğu binanın yan cephelerine taşıyarak bütünlüğü sağlıyor. Lobinin tavan döşemesindeki kaset yapıyı örten parametrik çizgilerde tasarlanmış yeni kabuk, eski yapının üzerini sarıyor ve eskiyeni ilişkisini vurguluyor.

Bina çekirdeğinin yan cephelerinde, cam kabuğun aynı eğrisel - parametrik formlarda doğal ahşap kabuğa dönüşümü ve bu kabuğun giriş katla asma katta incelerek asansör hollerini sarması devamlılığı çağrıştırıyor. Asansör ve merdivenlerini sövelerin üzerinde konumlandırılan belirteçler, CNC kesimli dolgulu traverten ile tasarlandı.

Etiketler:

İlgili İçerikler: