Çocuk Gözünden Kent

Hindistan’da gecekondularda yaşayan çocuklar, katıldıkları harita atölyeleriyle kentsel açık alanlarını yeniden tasarlıyor. Oluşturulan “sosyal haritalar”, çocuk gözünden kenti yeniden ifade ediyor.

fotoğraflar: humara bachpan

2011 yılından bu yana UNICEF, çocukların yaşadığı bölgelerde sağlık ve çevre koşullarının geliştirilmesine yardımcı olmak adına mobil teknoloji ve açık data kullanıyor. Ne var ki bu uygulama erişilebilir olmadığından Hindistan’da sivil bir kuruluş olan Humara Bachpan, atölyeler düzenlemeye başlamış. Atölyelere katılan çocuklar, kendi yaşam alanlarındaki kentsel mekanların eksikliğine dair endişelerini duyurmak için detaylandırılmış “sosyal harita”lar yaratıyorlar.

45 gün boyunca süren atölyelerde, çocukların mahallelerini tanımaları, sokakların nasıl kesiştiğini (ya da kesişmediğini) ve binaların ne kadar yoğun olduğunu anlamaları amaçlanıyor. Öğrenilen bu bilgiler haritalamanın iskeletini oluşturuyor. Sonrasında haritalar üzerinde eskiz yapmaya başlayan çocuklar, kamusal alanların nerelerde oyun alanlarına dönüşebileceği ya da çöp kutularının nereye yerleştirilebileceği gibi kararları alarak kendi gözlerinden ideal mahallelerini yeniden çiziyorlar. Ardından kulüp liderleri de bu haritaları yerel ofislere sunuyor. Kampanya çalışanlarından Aishwarya Das Pattnaik, çocukların oluşturduğu bu haritaların aslında yetişkinlerin farkına varmadığı toplumsal ihtiyaçları giderebileceğinin altını çiziyor.

Etiketler: