Dolaysız Atıflar

Boca del Rio Filarmoni Orkestrası'nın konser mekanı olarak Meksika’da tasarlanan yapı, kentsel kültürel yaşamı hareketlendirme çabasını, kıyı peyzajından aldığı referansları çizgiler üzerinden desenlere ve hacimlere dönüştürdüğü bir tasarım dili ile birleştiriyor.

Rojkind Arquitectos tarafından tasarlanan Foro Boca, 2014 yılında şehirdeki müzik ve kültürel aktiviteleri canlandırmak üzere kurulan Boca del Rio Filarmoni Orkestrası'na ev sahipliği yapıyor. Geniş çaplı bir master planın parçası olan proje Jamapa nehrinin ağzını genişleterek Meksika Körfezine uzanan dalgakıranın yanına yerleşiyor. Yapının farklı boyutlardaki hacimlerden ve eğimli duvarlardan oluşan geometrisi ise bu dalgakıranın kayalık dokusundan referans alıyor. Yapıyı saran meydanın peyzajını da etkileyen bu referans, beton zemin üzerindeki kademelenmeler ve su kenarına sınır çizen alçak duvardaki çentikli formda kendini gösteriyor. Brüt beton duvarlar, ahşap kalıpların izlerini taşıyor. Diyagonal olarak düzenlenmiş ahşap izlerinin eğimi her yüzeyde biraz değişiyor ve böylece farklı tonlar ve gölgeler oluşması sağlanıyor.

Rojkind Arquitectos, Foro Boca konser salonu, meksika, xxi mimarlık dergisi
Zemin kat planı
1. kat planı
2. kat planı
Çatı planı
Kesit
Kesit
Kesit

Kütlelerden biri, giriş üzerinde bir üst örtü oluşturmak üzere yerden yükselirken, ziyaretçileri 3 kat yüksekliğinde bir giriş salonu karşılıyor. Merkezdeki en yüksek kütle içine yerleşen 966 koltuklu konser salonu aynı zamanda dans, tiyatro, performans ve sinema gösterimleri için de kullanılabilecek bir mekan sağlıyor. Salondaki brüt beton duvarlar ve ahşap balkonlar, yapının dış görünüşünde yansıtılan estetiği iç mekana taşıyor. Yapıda ayrıca 150 kişilik daha küçük bir salon daha bulunuyor.

Orkestranın günlük rutinine yapının arka tarafına yerleşen ve daha küçük hacimlere sığdırılmış farklı prova odaları mekan oluyor. Kayıt stüdyosu, kulis odaları, ofisler ve müzik kütüphanesi gibi mekanlar ileride düzenlenecek atölyeler, festivaller ve imkanı olmayan çocuklar için eğitimlerde de kullanılmak üzere programdaki yerlerini alıyor. İç mekandaki yürüme yolları, merdivenler ve duvarlar performans ya da film gösterimi gibi alternatif kullanımlara açık, daha serbest mekanlar sunuyor.

Etiketler: