Ferah Mekan Algısı

Habif Mimarlık; tasarım ve uygulama projesini gerçekleştirdiği Trendyol ofisinde izlediği esnek yerleşim düzeni ile çalışanlar arasında iletişim kolaylığı sağlarken aykırı malzemelerin bir arada kullanımı ile dengeli bir tasarım dili oluşturuyor.

Türkiye’nin ilk online giyim alışveriş sitelerinden biri olan Trendyol için tasarladığımız genel merkez ofisini, firmanın kurumsal yapısını göz önünde bulundurarak hayata geçirdik. Dinamik, interaktif, hızlı ve her daim kendini yenileyen bu firma için aynı paralelde bir tasarım dili oluşturmaya çalıştık. Açık ofis çalışma sistemine göre tasarlanan birimler, bu birimler arasında belli akslarla düzenlenen ve mümkün olduğunca herkesin kolayca ulaşabileceği ortak mekanlar ile tüm bunlar arasında ulaşımı kolayca sağlamaya yarayacak raylı sistem, tasarımdaki en önemli unsurlardı.

Tek kat üzerinde 6.000 m2’lik alana sahip ofis, yaklaşık 400 kişiye çalışma imkanı veriyor. Bünyesinde ana idari birimlerin yanında, prodüksiyon, mal kabul, seminer salonu ve kafeterya gibi farklı alanları da barındıran ofis, tasarım süreci de dahil olmakla birlikte üç ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Oldukça geniş bir alana yayılmasına rağmen iki buçuk metreden az tavan yüksekliğiyle ferah mekan algısını zorlayan ofis katında, mümkün olduğunca yatay kesitli mekanik ve elektrik üniteler kullanarak, açık tavanlı bir yerleşime karar kıldık. Aynı sebepten dolayı, yalın ve ziyaretçileri yormayan bir resepsiyon tasarımını tercih ettik.

Gelecekte öngörülen departmanlar arası alan değişiklikleri nedeniyle, tüm çalışma birimlerini aralarında herhangi bir engel ya da bölücü olmadan konumlandırdık. Böylece esnek bir yerleşim düzeni sağladık. Tüm toplantı odaları, oyun odaları gibi ortak mekanları ise ofisin ortasındaki ana kolon aksının etrafına belli bir uyum içinde yerleştirmeyi amaçladık.

Konseptin en güçlü kısmını oluşturan bu ortak alanları adeta birer tren istasyonu gibi kurgulayarak aralarında şu aşamada gerçekleştirilmemiş ama gelecekte tamamlanacak bir raylı sistem düşündük. Bizler için bu sistem, hem çalışanlar ve ürünler için bir ulaşım aracı olacak hem de sembolik anlamıyla tasarıma güçlü bir katkıda bulunacak. Diğer renkli bir tasarım elemanı da orta kolon aksının arasına zigzaglar şeklinde iz olarak işlenen bisiklet yolu. Bu yol üzerine yerleştirilen sabit bisikletleri, iç mekanda antrenman yapmaya olanak tanıyarak ofis çalışanlarının gün içindeki stresini atmaları ve egzersiz yapmaları için tasarladık.

Çeşitli açılarla biçimlendirdiğimiz ve farklı yüksekliklerde tasarladığımız toplantı odaları, koridorlar boyunca belirli bir uyumla diziliyor. Toplantı odası dış kabuklarını ahşap malzemeden; farklı amaçlara hizmet veren diğer sosyal mekanlarıysa kaba inşaat demirlerinin neon renklerde PVC ile kaplanmasıyla elde ettik. Ofis genelinde ahşap, taş gibi doğal ve sıcak malzemeleri; cam, çelik, plastik gibi sert ve işlenmiş malzemelerle birlikte kullanarak, dengeli bir tasarım dili oluşturmaya gayret gösterdik.

Etiketler:

İlgili İçerikler: