Genç Yaşam

Farklı konseptlerde kurgulanmış katlarıyla dinamik bir konaklama deneyimi sunan proje, yerleştiği bölgenin endüstriyel tarihine de atıfta bulunuyor.

Kampüshane İstanbul, akademisyenlere veya bir eğitim programı kapsamında İstanbul’da konaklamak isteyen öğrenci ve gençlere yönelik butik bir konaklama projesi. Santralistanbul bölgesinde, Fil Köprüsü karşında konumlanan yapıda toplam 24 daire bulunuyor. Yapının her katı farklı bir konsepti temsil ediyor. Bölgenin ve tarihi Fil Köprüsü’nün endüstriyel çizgisinden esinlenen proje, detaylarıyla çevresine atıfta bulunmayı amaçlıyor.

Her bir dairenin mahremiyetini koruması ve kendine özel bir manzaraya sahip olması amacıyla cephe tasarımında farklı yönlere bakan doğrama çerçeveler kullanıldı. Kompozit malzemeden, özel kalıp uygulaması ile üretilen bu çerçeveler aynı zamanda mekandan tasarruf edilmesini de sağlayan Fransız balkonları olarak işliyor. Yan cephede ise tüm çerçeveler, caddeyi görecek şekilde yönlendirildi; böylelikle kullanıcılar, bitişikte bulunan binanın görüntüsünden koparıldı. Yapıştırma tuğlayla kaplanan cephede eski yapılara atıfta bulunacak şekilde demir kamalar kullanıldı. Cephe aydınlatmasında ise LED Wallwasher tercih edildi.

Zemin kattaki kafe ile yapının sokakla kurduğu ilişki
Yapının genel görünüşü
Cadde ve sokak cepheleri
Zemin katta şeffaf cephesiyle kafe
Cephelere hareket katan ve yönlendirmeyi sağlayan doğramalar

Sinema salonu, fitness salonu ve sauna bölümü gibi sosyal alanları ve zemin katta, sakinlerinin yanı sıra dışarıdan gelen misafirlere de açık olan kafe ve restoranı bünyesinde barındıran projede her dairenin kendine özel salonu, odası, gerekli donanımlara sahip mutfağı ve banyosu bulunuyor. Oda büyüklükleri tüm katlarda aynı olmasına rağmen her bir katın, farklı renklerle temsil edilmiş kendine ait bir konsepti var. “Romantik”, “Mutlu” ve “Hayalperest” olarak adlandırılan katlarda beyaz ve pastel tonlarındaki renk skalasıyla daha yumuşak, sakin ve aydınlık mekanlar oluşturuldu. “Olumlu” ve “Havalı” konseptli katlarda ise daha maskülen, canlı ve koyu renklerin kombinasyonu ile metal ağ ve demir mobilyaların ağırlıklı olduğu, endüstriyel bir tarz tercih edildi; dinamik mekanlar oluşturmak hedeflendi.

Dairelere ayrılan kısıtlı alanlar içinde mümkün olan en kullanışlı mekansal çözümler üretildi, mobilyalar bu bağlamda birden çok işlevi yerine getirecek şekilde tasarlandı. Yatak altlarındaki geniş çekmeceler, istendiğinde makyaj masasına dönüştürülebilecek çalışma masaları bu çok işlevli kullanımlara örnek gösterilebilir.

Temel amacı gençlere farklı mekan seçeneklerini aynı anda sunmak olan binanın kat koridorlarında illüstratör Yusuf Doğanay tarafından tasarlanan görsellere yer verildi. Gençleri motive edecek, sosyalleşmelerine olanak tanıyacak ortamlar yaratırken diğer bir yandan onlara kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlayacak konforu sunmak projenin en önemli hedefini oluşturuyor.

Endüstriyel çizgiler taşıyan iç mekan konsepti
Dairelerin iç mekan tasarımı
Dairelerin iç mekan tasarımı
Dairelerin iç mekan tasarımı
Dairelerin iç mekan tasarımı
Ortak alan
Tipik kat planı
Görünüşler

Tasarım aynı zamanda hayvan ve doğa dostu, ekolojik bir yaklaşımı da benimsiyor. Terasların bulunduğu en üst kat, “Hayvan Dostu” konseptiyle evcil hayvanları ile birlikte yaşamak isteyen kullanıcılara ayrıldı.

Bunun yanı sıra güneş panelleriyle ısıtma sistemine katkı sağlanıyor ve yağmur suyu depolarında biriken su, pis su hatlarında kullanılarak önemli ölçüde su tasarrufu sağlanıyor.

Etiketler: