Görünenden Fazlası

Belirlenmiş ihtiyaçların ötesine uzanarak çocuklara yeni oyun ve etkinlik alanları açan proje, küçük müdahalelerle büyük etkiler yaratmanın mümkün olduğunu gösteriyor.

Hindistan’ın Bengaluru kent merkezinde, düşük gelirli ailelerin yaşadığı Bangalore mahallesinin mevcut ilkokul binasına eklenen sınıf, tasarımcıları tarafından daha geniş bir anlamda yorumlanarak kurgulandı. Okul bahçesindeki mango ve jak ağaçlarının arasına yerleşen mekan, çeşitli etkinliklere yer açıyor, dinlenme ve yemek aralarını değerlendirecek ek alanları sunuyor.

Okulun temel ihtiyacı, bir sınıf olmasına rağmen tasarımda bunun bir adım ötesi düşünülerek günün farklı zamanlarında, farklı kullanımlara olanak tanıyan; zemin kotundaki hareketi engellemeden fazladan yer açan, ağaç ev tipolojisinde çok amaçlı bir alan önerildi. Metal bir strüktür ile delikli sac ve bambu hasırlar kullanılarak yalıtımı da sağlanan bir pavyon olarak ele alınan mekan, ilk anda bir ihtiyaç olarak düşünülmemiş çözümler üretilmesine aracılık etti. Üstelik bu son derece basit bir biçimde, ana yapıya bir merdiven eklenerek çözüldü.

Bahçedeki ağaçlar ve peyzaj korunarak, ağaçların etrafında da küçük müdahalelerle yeni faaliyet odakları oluşturuldu. Zemine organik izlerle eklemlenen yol göstericiler, mekanlar arasında da ufak ayrımlar yaratarak oyun alanlarının düzenlenmesini de sağladı.

Tasarımda benimsenen ekolojik yaklaşımlar, ana yapıya da sıçradı; yağmur ve yeraltı suyu depolama sistemleri de entegre edildi.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL