Hafızanın Sularında Yüzmek

Japonya’da tasarlanan pavyon ile kurguyu güçlendiren yerleştirme, malzeme ve dokular sayesinde yarattığı duyusal deneyimlerle Zen felsefesinden beslenen bir anma mekanı sunuyor.

Hiroşima’da bulunan Tenshinzan Shinshoji tapınağı, denizcilik endüstrisinde yaşanan kazalarda hayatını kaybedenlerin anısına bir gemi inşaatı şirketi tarafından gerçekleştirilmiş. Japon sanatçı Kohei Nawa ve Sandwich işbirliği ile tasarlanan Kohtei ise peyzajı ve yerleştirmesiyle tapınaktaki Zen ruhunu tamamlamayı amaçlayan bir pavyon yapısı.

İnce, basit bir köprüyle yaklaşılan karakteristik biçimli yapı, nefes kesen bir ilk izlenim yaratıyor. Dağların arasında yüzen bir gemiyi andıran form, ilhamını tapınağın kuruluş motivasyonundan alıyor. Ahşap, taş ve su kullanılması, bu üç temel malzeme çevresinde temayı güçlendiriyor. Bir taş denizinin içinden yürüyüp hafifçe yukarı kıvrılan bir eğimle ulaşılan giriş, hafif hafif dalgalanarak karanlığın içindeki pırıltıları ortaya çıkaran bir okyanusa açılıyor. Yerleştirme, okyanusun uçsuz bucaksızlığının bir temsilini sunarken; ziyaretçiler görsel ve işitsel duyularını tetikleyen bir meditasyon deneyimi yaşayabiliyor.

proje konumu
vaziyet planı
kesit
kesit
görünüşler

Gövdesi tamamen Sawara ahşabından kaplamalarla örtülü, çatısı ise geleneksel Kokera tipi tekniği ile inşa edilen pavyonun altında iskele hissi veren bir boşluk oluşturulmuş. Japon selvi ağacından ahşap kaplama ile yapıya monolitik bir görünüm verilmiş. Kolonlarla yükseltilmiş bu yekpare gövdenin altında durmak, peyzajdaki sert maddesel dilin, ahşap çatının akışkan dış hatlarına karşı duruşunu güçlendiriyor. Pürüzlü zemindeki taşlar, civardaki bir taş ocağından getirilmiş; inceltilmemiş halde her parça kendi boyutunu ve şeklini koruyarak keskin kenarlarıyla güçlü bir etki yaratıyor.

Pavyon, Zen deneyimini doğrudan ifade etmekten ziyade felsefenin özünü ele alarak her ziyaretten akılda kalanlarla farklı fiziksel ve zihinsel deneyimler oluşturmayı arzuluyor.

Etiketler: