İncelikli Denge

Kara, deniz ve kullanıcı ilişkisini güçlendirmeyi ve doğayı gündelik yaşamın etkin bir parçası haline getirmeyi amaçlayan proje, fiyort peyzajına yeni bir denge öneriyor.

Danimarka’nın Aalborg kentinde, Kuzey Denizi ile Kattegat arasında yer alan Limfjord, birçok fiyorttan oluşan dar bir boğaz ve ülkenin en geniş fiyort peyzajını oluşturuyor. İlhamını Limfjord’dan alan, çok işlevli yapı ve alanların tanımlanmış olduğu projenin gizilgücünü de içinde bulunduğu bu peyzaj oluşturuyor. Bir öğrenme ve deneyimleme alanı olarak kurgulanan Vestre Fiyort Park, örneği pek bulunamayacak bir arazinin tam olarak deneyimlenmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Tasarımcıları, bunu yaparken doğa ve peyzaj ile etkinlik ve işlev arasında incelikli bir denge kurmayı ve hem kullanıcılarının hem de yerel karakterin gündelik hayatına eklenmeyi projenin önceliği olarak vurguluyor. Parkın karakterini ve anlamını doğal peyzaj, planlanmış işlevler ve kullanıcıların oluşturduğunu belirten tasarımcılar, kara ve deniz arasındaki erişilebilirliği iyileştirmek adına fiyortla doğrudan bağlantılar kurarak başlamış projeye. Su, su canlıları, tarla, sahil ve çayırlarıyla doğa, çok çeşitli fiziksel aktivite ve işlevlerle bir araya gelerek doğa ve kent arasında etkin bir deneyim için sahne üretiyor. Bunun yanı sıra suyla ilintili olası etkinlikleri mümkün kılacak çok işlevli strüktürler, peyzajın hikayesini de güçlendiriyor.

Kara ve deniz arasında bağlantı kuran birim ve dolaşım ağı
Açık denizden proje alanı ve havuzlar
Birimlerin çok işlevli çatıları
Birimler arası açık ve kapalı alanlar ile çatı kullanımı
İki havuz alanı arasında yer alan ahşap yürüyüş yolu
Dalış havuzu ve atlama kulesi
Kafe birimi

165.000 metrekarelik bir alanı kaplayan park, yüzme, su kaynakları, top oyunları, su parkları, parkur gibi farklı nitelikte etkinlikleri içerecek biçimde tasarlanmış. Ayrıca oyun alanları, kafeler, barbekü alanları, sağlık tesisleri ve fiyort ile birlikte doğayı de içine alan bir mekan kurgusuna sahip.

Park alanı her biri kendine özgün kimlikte bölümlere ayrılıyor: Plaj, Deniz Çayırı, Yarık, Yüzey, Çalılık ve Orman adlarını alan bölümler, parkın parçalı kurgusunu oluşturuyor. Biri 50 metre uzunluğunda olan diğeri atlama kulesi ve tırmanma duvarıyla dalış havuzu olarak adlandırılan iki havuz ve kumsal, plajı oluştururken batı ve güneye doğru uzanan ağaçlık ve sulak alanların ürettiği bitki örtüsü, farklı işlevler için zeminde bir yüzey sunan açık alan ile bir karşıtlık kuruyor. Bunların yanı sıra devam eden bir çatı altında birbirlerine bağlanmış daha küçük, tekil birimler de farklı işlevler için mekan ve olanak sunuyor.

Plaj alanında havuzları çevreleyen ahşap yürüyüş yolları, yapıların çatıları ya da çimenlik alanlar güneşlenmek için de kullanılabiliyor. Fiyort ile güneşlenme alanı arasında bulunan alanda ise su araçları var; kano ve kayıklara ulaşılabilen bu bölgede araçların denize indirilebildiği bir yüzer köprü de bulunuyor. Açık denizde yüzülebilecek koylar da işaretlenmiş.

Çayırlık alan sokak sporları, koşu alanı, sokak basketbolu ve plaj voleybolu alanlarıyla birlikte top oyunları alanı gibi farklı seçeneklerle karakterize edilmiş. Çocuk dostu bisiklet parkuru veya asfalt iskeleler gibi çocukların güvenli olarak kullanabileceği alanlar da burada yer alıyor. Düz, geniş bir çimenlik alanı olan “sakin bölge”nin ise çeşitli ve daha büyük ölçekli etkinliklere mekan olması öngörülmüş.

Patlatılmış aksonometrik çizim
Plan
Vaziyet planı
Kesit
Kesit
Kesit

Batıya uzanan nemli kabuk ise açık alanlardan farklılaşıyor. Burada bükülmüş merdivenleri ve kuş kafesli delikleriyle kuleler bulunuyor. Tasarımcılara göre tepenin üzerinde bulunan yeşil alan ise uzun vadede gelişmiş bir orman tarafından kuşatılıp, meşe ağaçlarıyla kaplı bir ışık ormanı olarak ortaya çıkacak.

Geliş alanında bulunan kaplanmış masa ve bankların yanı sıra alana yayılmış bağımsız masa ve bank birimleri de bulunuyor. Bunların yanı sıra sanatçı Thomas FOS Poulsen tarafından üretilmiş 15 metre yüksekliğindeki heykel kule de bir bakı noktası gibi çalışıyor.

Etiketler: