Işıklı Kütleler

Gün ışığının kademeli olarak içeri ilerlediği, iç-dış mekan arasındaki geçişlerin tüm yapıda kesintisiz devam ettiği mekan dolaşımı, farklı açılarla birleşen iki kütle ile çözülmüş.

Günümüzde çalışma hayatının günlük yaşantının neredeyse tamamına yayılması, ofis mekanlarının farklı bir perspektifle yeniden ele alınmasını zorunlu hale getirdi. Kocaeli Organize Sanayi Bölgesinde yer alan TaeguTec Fabrika ve Yönetim Binası projesinde bu düşünceye dayanarak ofis yaşamı, iş hayatı ve sosyal ihtiyaçları kesiştiren bir tasarım geliştirdik. Çalışma hayatının çalışanlar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza düşürmeyi hedefleyerek oluşturduğumuz sosyal yaşam alanları ve dış mekan bütünlüğü sayesinde ofis çalışanlarının her fırsatta dış mekan ile olan bağlantısını yenileyen bir bina yarattık. Proje iki ayrı kütleden oluşuyor. Ofis ve sosyal mekanlar ile üretim bölümünü kapsayan bu iki kütle arasındaki geçişleri, iç-dış mekan algılarını birbirine yaklaştıran şeffaf, cam tüp geçitler biçiminde tasarladık. Bu şekilde iç mekanda gün ışığının kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağladık. Ana girişi, su ögesi ve heykelsi konferans salon kütlesi ile vurguladık. Giriş katında büyük sergi alanı ve onu çevreleyen kafeterya, toplantı odaları gibi sosyal ve genel kullanıma açık mekanlar bulunuyor. Bu mekanlar, hem ışıklık hem de yapıyı çevreleyen bahçeye ve havuza doğru uzanan konsol teraslar sayesinde gün ışığı ve dış mekanla bütünleşiyor. Bir üst katı açık kullanımlı ofis bölümü olarak tasarladık. Galeri ile oluşturulan bütüncül kurgu sayesinde çalışanlar, açık ofis ve giriş katındaki sosyal alanlar arasında kolaylıkla dolaşabiliyor. Gün ışığı, çatıda bulunan büyük ışıklıktan ofis katlarına doğru ilerliyor ve buradan sosyal alana kadar ulaşabiliyor. Bununla birlikte iç-dış algısını kesintisiz bir biçimde destekledik.

kocaeli,taegutec,Gökhan Aktan Altuğ, metin demirkol, fabrika
fabrika hacimlerine genel bakış. fotoğraf: fatih metin demirkol
ana cepheye bakış. fotoğraf: fatih metin demirkol
giriş. fotoğraf: fatih metin demirkol
kütlelerin su öğesiyle ilişkisi. fotoğraf: gürkan akay
giriş alanı ve karşılama masası
iç mekandaki şeffaflık
iç mekana genel bakış
iç mekana genel bakış
çalışma mekanlarından görüntüler
çalışma mekanlarından görüntüler
konferans salonu ve dinlenme alanı fotoğraflar: gürkan akay
konferans salonu ve dinlenme alanı fotoğraflar: gürkan akay
1. kat planı
kesit

İkinci kütle olan üretim bölümünde, fonksiyon şemasındaki ofis ve üretim arasındaki bütünsel bağlantıyı çözmeye çalıştık. Görünürde yönetim binasından uzaklaştırılmış olan üretim alanlarını, özel cam tüplerin kullanıldığı köprü bağlantıları ile birinci kütleye bağladık. Kullanılan bu cam köprüler bir anda dışarıda olma hissini doğururken aynı zamanda başka bir kütleye geçiş için farkındalık yarattı. Dikkat çekici cephe tasarımı ve malzeme seçimi ile mimari tasarımın, firmanın kurumsal kimliğine katkıda bulunmasını önemsedik.

Etiketler: