Kampüsteki Katalizör

Kampüs içinde farklı kullanıcı gruplarının yaşamlarını kesiştiren bir ortak alan tanımlamayı amaçlayan proje, basit tuttuğu malzeme tercihi ve inşaat süreçleri sonucu oluşan sade görüntüye etkin bir kullanım senaryosu ekliyor.

Paris-Saclay Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirilen yapı, kapalı ve açık spor alanları, kafeterya, restoran, meydan ve teraslar gibi kamusal alanlar ile araçlar ve bisikletler için ayrılmış otopark alanlarından oluşuyor. Aktivite alanları düşey bir kurguda yerleştirilirken, çatı ise basketbol ve futbol sahaları bulunan panoramik bir teras olarak sunuluyor. Katları bağlayan merdivenler, mekanlara birbirinden bağımsız erişim noktaları sağlıyor. Öğrencilerin, çalışanların, öğretmenlerin ve araştırma görevlilerinin hepsinin kullanımına açık olan tesis, birbirine yakın ancak farklı döngülerde yaşayan grupları bir araya getiren bir etken, paylaşılan bir mekan olmayı amaçlıyor.

fotoğraflar: maxime delvaux, muoto
maket
zemin kat planı
kesit
kesit
kesit
kesit

Görsel ve strüktürel anlamda minimal bir anlayışla tasarlanan yapının, kullanım süresi ve şartları düşünülünce dayanıklı bir strüktür oluşturması ve minimum tutulan teknolojik donatılarla bakım süreçlerine olabildiğince az ihtiyaç duyması planlanmış. Beton bir strüktüre sahip yapının cam cephesi ise yer yer sürgülü kapılar ile bölünmüş. Projede kullanılan beton kolonlar yerinde dökülürken, kirişler prefabrike üretildikten sonra uygulanmış. Projeyi belli bir bütçe içinde tutma çabası, en baştan bu bütçeye dahil edilmeyen bir meydan ve diğer kampüs yapılarıyla bağlantı kuran yaya yolunun da tasarlanmasını mümkün kılmış.

Etiketler: