Çin’de tasarlanan proje, hızlı kentleşme nedeniyle giderek azalan ve izole kalan ormanlık alanı hem korumak hem de yeniden erişilebilir kılmak için tasarlanan yükseltilmiş yaya yolu ile ayrı düşen iki yaşamı bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Fuzhou, dağlık coğrafyası ve caddelerinde dizili Banyan ağaçları ile ünlü Çin’in en yeşil şehirlerinden biri. Son zamanlarda ivmelenen kentleşme ise dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Fuzhou kentideki doğal orman dokusunun azalmasına neden olmuş durumda. LOOK Architects’in tasarladığı 6,3 kilometre uzunluğundaki yükseltilmiş yürüyüş yolu projesi şehrin en geniş ormanlık alanlarından birini baştan başa dolanarak kentliler için doğayı erişilebilir bir mesafeye getiriyor.

Projenin mimarları ve belediye yetkilileri, askeri bölgeler ve mezarlıkların çevrelemesi ile birlikte büyük bir bölümü erişilemez hale gelen Jinniushan ormanlık alanının geliştirilmesine odaklanıyor. Çelik yürüyüş platformu dalga dalga ilerleyerek topografyayı sarmalıyor ve 10 farklı noktadan şehirle olan erişime izin veriyor. Var olan bir otobüs deposunun ana giriş alanı olarak yeniden kullanılması planlanıyor. Terk edilmiş taş ocağı, yeni bir ziyaretçi merkezine; kazı yapılan mezarlık alanları da modern bir güvercin evine dönüştürülüyor. Yürüyüş platformu boyunca üstü kapalı dinlenme yerleri, manzara terasları, çayevleri, lavabolar gibi işlevler de aralıklarla yerleştirilmiş. Bu akıllı yürüyüş ağı aynı zamanda kablosuz internet bağlantısı, dokunmatik bilgi panoları ve ziyaretçi trafiği monitörleri ile donatılmış.

Mevcut doğal peyzajın ve ekolojinin korunarak minimum müdahale ile projeyi gerçekleştirmek süreçte en çok önem verilen noktalardan biri olmuş. Neredeyse ağaç yüksekliğindeki kolonlar ve çelik strüktürlerle taşınan yürüme platformunda tasarım, her bir destek noktası arasındaki mesafenin 14,4 metre gibi geniş bir uzunlukta tutulmasını, dolayısıyla minimum yapısal ayak izi bırakılmasını sağlamış. Ana yol üzerinden geçen bölümde ise 72 metrelik açıklık geçmeyi başaran köprü, yolun kesintisiz bir şekilde devam etmesini sağlıyor. Zemindeki bitkilerin korunması için zeminde ışığı geçiren çelik tel örgü kullanılmış. Korkuluklarda kullanılan yine geçigen metal yüzeylerle ise hem hafiflik hem de rüzgara karşı dayanıklılık elde edilmiş.

Jinniushan kapalı spor salonuna bağlanan meydanda konumlanan girişlerden biri, çapı 24 metreye varan spiral bir rampa şeklinde ormanın içine bağlanırken, yatay şehir düzleminden ormanlık tepelere geçişi simgeliyor. Ormanların arasından dolanarak kentle bağ kurmayı amaçlayan sarmal patika, kent sakinlerinin yaşam kalitesini artırıp uyandırdığı bilinç sayesinde ekolojik rotalar için bir kıstas olma potansiyeli taşıyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: