Kırsalda Yeni Yaşam

Ekvador’da yaşanan deprem sonrası geliştirilen proje, kırsal alanda konut inşasını daha kolay ve sürdürülebilir kılmak adına modüler sistemiyle ihtiyaçlara göre düzenlenebilecek bir konut prototipi sunuyor.

Prototip konut projesinin ortaya çıkış hikayesi Nisan 2016’da yaşanan 7,8 şiddetindeki büyük Ekvador depremiyle başlıyor. Ülkenin iyileşme sürecine katkıda bulunmaya karar veren Al Borde ekibi, hem iş gücü hem de lojistik anlamda kaynaklara uzak kalan kırsal bölgelerde inşaatların daha maliyetli olmasından yola çıkmış ve deneysel uygulamalar kullanarak maliyet, süre ve karbon ayak izini düşürecek prototip konut projeleri üretmeye karar vermiş.

Bu kapsamda geliştirilen fikir 2016’da Quito’da düzenlenen Habitat III konferansında sergilendikten sonra, Al Borde ve El Sindicato Arquitectura işbirliğinde Manabi kırsalında hayata geçirilmiş. Bu modülün maliyeti de devlet tarafından depremzedelere verilen evlerin maliyeti ile aynı olmakla beraber, kullanıcı alışkanlıklarına ve bulunduğu bölgeye daha iyi uyum sağlayan özellikler içeriyor. Yaşlı bir çift için gerçekleştirilen konutun inşası, ailenin yardımı ve ENOBRA platformunun düzenlediği atölyenin katkısıyla iki inşaat ustası ve tecrübesi olmayan iki tarım işçisinden oluşan ekip tarafından iki ay içinde tamamlanmış.

Hava durumu ve güneş ışığına göre konumlanan evde çapraz havalandırma sağlamak adına Chone Nehri ve Pasifik Okyanus’unun kesişimi temel alınmış. Güney cephede yola ve komşulara karşı mahremiyet gözetilirken kuzey cephe geniş bir pencereyle manzaraya açılıyor. Doğu cephesinde bulunan odalar, sabah gün ışığından faydalanırken batı cephesindeki ortak alanlar gün batımını izleyebilme şansına sahip. Bu ilk deneme modülü 3 yatak odasına sahip; yapıda aynı zamanda banyo, kiler, mutfak ve balkon gibi uzantılar da bulunuyor.

Proje, inşa edilmiş tek örnek olduğu için strüktür üzerinde deneysel çalışmaya özen gösterilmiş. Doğranmış şeker kamışı, çimento sıva, bahareque (kil ya da çamurdan yapılan, çubuk ya da kamışlarla güçlendirilmiş bir tür kerpiç) alçı ile tamamlanan duvar uzantıları, toprak boyalarla kırsal içinde estetik bir bütünlüğe kavuşuyor.

Habitat III konferansındaki sergi pavyonu
Kişiselleştirme senaryoları
İnşaat sürecini kolaylaştırmak adına malzemelerin standartlaştırılması
Farklı kullanım senaryoları
Modüllerin farklı şekillerde uygulama örnekleri

Prototip, birbirine eş iki parça ile bunların arasında birleşim noktası olarak yer alabilen üçüncü bir modülden oluşuyor. Konutun depreme dayanıklı strüktürü ise kontrplaklarla prefabrik hale getirilip, makine ya da fazladan iş gücüne ihtiyaç duyulmadan birleştirilebilir şekilde tasarlanmış. Ayrıca standartlaştırılmış malzemelerin kullanımı da inşaat sürecinde daha verimli bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Ülkenin her yerinde bulunan ahşap malzeme ile kullanıcıların ihtiyaçlarına göre de şekillendirebileceği bir strüktürel yapıya sahip modüller, yeniden üretilmeye de izin veriyor. Bu durum, modüllerin herhangi bir alanda, bulunduğu konuma göre adapte edilebilmesine ve her proje için hem yapısal olarak hem de cephelerde farklılaşabilmesine olanak tanıyor.

Etiketler: