Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Mimari Fikir Yarışması Jüri Üyelerinden Basın Açıklaması

Küçük Armutlu Mahallesi Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Ulusal Mimari Fikir Yarışması süresince düzenlenen etkinliklerde çekilmiş fotoğraflar delil kabul edilerek organizasyon ekibinden bir akademisyen ile yarışma katılımcısı iki akademisyen hakkında, “terör örgütüne üye olmak” suçlamaları ile açılan dava devam ediyor. 25 Aralık Pazartesi, saat 14.00’te görülecek karar duruşması öncesinde yarışmanın jüri üyeleri, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde bir basın açıklaması yaptı:

Değerli Basın Emekçileri

Sizleri buraya bir mimari fikir yarışmasının düzenleyicileri ve katılımcılarının yargılandığı yarışma süreci hakkında bilgilendirmek ve davanın karar duruşması olan 25 Aralık Pazartesi günü 14.00’de Sakarya Adliyesi’ne demokratik hak ve özgürlüklerimizi meslek alanımızdan savunmaya çağırmak için davet ettik. Bir yıldır süren davanın içeriğini anlatmaya geçmeden önce sizlere burada olduğunuz için teşekkür ederiz.

'Küçük Armutlu (FSM) Mahallesi Yerinde ve Yerlisiyle İyileştirme Ulusal Mimari Fikir Projesi Yarışması' TMMOB Mimarlar Odası Ulusal Yarışma Şartnamesi çerçevesinde hazırlanmış, 2015 yılında açılmış, aynı yıl içinde sonuçlanmıştır. Ülkemizde uzun yıllardır uygulanmakta olan ve örnek gösterilebilecek olumlu bir örneği bulunmayan 'Kentsel Dönüşüm' projelerinden farklı olarak, söz konusu mahallede yaşayanları ve yaşamlarının devamını ön plana alan alternatif bir tasarım ve planlama arayışını hedefleyen mesleki ve akademik bir çalışmadır.

Bu yarışma, kentsel dönüşüm adı altında yıkımla karşı karşıya olan Küçük Armutlu mahallesinin, fiziki ve sosyal dokusu ile önemli özellikler taşıyan 'gecekondulaşma dönemine' ait yapılaşmasının özgün niteliklerini koruyarak iyileştirilmesini amaçlamıştır.

Türkiye’deki ulusal mimarlık yarışmaları geleneği köklü bir kurumsal yapıya sahiptir. İnsan yaşamını iyileştirme amacıyla nitelikli yapı ve çevreler elde etmeye yöneliktir. Bu yarışmanın özgünlüğü, diğer mesleki çalışmalardan farklı olarak, mahallenin dönüşüm projesi ile yıkılmasını değil, 'yerlisiyle' ve 'yerinde' bir fiziki iyileştirmeyi öne çıkarmaktadır. Bu da, gerek jüri üyelerinin gerek katılımcıların akademik ağırlıklı profili gözetilerek, sosyal bilimler araştırma metotları arasında önemli yer tutan, ‘mahalleli ile birebir çalışma üretme yöntemi’ ile gerçekleştirmesine çalışılmıştır.

3 Temmuz 2015 tarihinde ilan edilen yarışma kapsamında çok sayıda buluşma organize edilmiştir: Bir yıl içerisinde 3 önkolokyum (ODTÜ-Ankara, Mimarlar Odası-İstanbul, Mimarlar Odası-İzmir), 1 jüri değerlendirme toplantısı ve 1 kolokyum (K. Armutlu Cemevi Binası), 3 postkolokyum (Türk Serbest Mimarlar Derneği-TSMD-Ankara, Mimarlar Derneği 1927-Ankara, Mimar Sinan Üniversitesi-İstanbul), 2 çalıştay (K. Armutlu Cemevi Binası) ve 1 Kolektif İnşa Atölyesi (Atıl Su Deposu) gerçekleştirilmiştir.

Bu kadar çok sayıda etkinliğin her birine jüri üyelerinin yanı sıra, yüzlerce meslektaş ve mimarlık öğrencisi katıldılar. Yarışma, meslektaş ve mimar adaylarının İstanbul kentleşme tarihiyle doğrudan temasının sağlanmasında önemli katkılar sundu, mesleki ve akademik ortamda takdir edildi.

Bu etkinliklerde çekilmiş ve bizler tarafından sosyal medyada paylaşılmış görseller, jüri kolokyum fotoğrafları delil kabul edilerek, organizasyon ekibinden bir akademisyen arkadaşımız ile, yarışma katılımcısı iki genç akademisyen arkadaşımız hakkında, 'terör örgütüne üye olmak’ suçlaması ile dava açılmıştır.

Bu dava sürerken dahi yarışma ulusal ve uluslararası ortamda pek çok saygın akademik mecraya sunulmak üzere davet edilmiş ve çeşitli ulusal sergilerde yer almış olmasına rağmen bu çalışmanın marjinalleştirilmesi ve katkıda bulunanların kriminalize edilmesi kabul edilemez. Mimarlık hizmetine ulaşma imkanı olmayan sosyal gruplara mesleki katkı sunmak suç değildir. Demokratik bir ülkede ödüllendirilmesi beklenen, gönüllülük esasına dayalı böylesi kolektif ve kamu yararının gözetildiği bir yarışmanın düzenleyicileri ve katılımcılarından üç akademisyen, tam tersine bu katkıları için böylesi büyük bir suçlamayla yargılanmaktadır.

Mimarlık camiasını 25 Aralık 2017 Pazartesi günü saat 14.00’de Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan karar duruşmasına davet ederek davayı sahiplenmeye çağırıyoruz.

Mimarlık Yargılanıyor! Sessiz Kalmayınız!

Küçük Armutlu Yarışması Jüri Ekibi"

Konu ile ilgili Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin yaptığı açıklamaya buradan ulaşılabilir.

Etiketler: