Mekanın Farklı Açıları

Üç yönden manzaraya açılan mekanı ve bu mekanı tanımlayan hareketli duvarıyla galeri, işlevleri birbirinden ayırırken sergi deneyimini çoğaltıyor.

Tasarım uğraşı, üç tarafı cam yüzeylere sahip açık tek mekan içine bir sanat galerisi yerleştirmek olan proje, Ankara’da bir apartmanın giriş katına yerleşiyor. Apartmanın eğimli arazisi ve elçilik bahçeleriyle genişleyen vadi korusu üzerindeki konumuyla galeri, Ankara için ender görülen bir manzaraya sahip. Fikir, var olan tek duvar yüzeyi içererek kapalı bir sergi alanı oluşturmak, bunun çeperine manzarayla bütünleşecek diğer kullanımları yerleştirmek üzerine kurulu.

Sokak tarafı, iki anlamlı olarak kurgulanan “kapı-duvar” düşüncesiyle tasarlanmış. Bunlardan ilki; mekana girildiğinde iç ve dış arasındaki geçişleri dönüştürecek bir duvarla yüzleşmek ve bir tarafta sergi mekanına, diğer tarafta ofislere ulaşan çizgisel dolaşım alanları kurgulamak. Diğer anlamı ise kapı gibi dönen bir yüzey oluşturmak. Giriş duvarı, asimetrik tek mesnet üzerinde çelik çatkı altına yerleştirilen tekerlerle dönebilecek şekilde inşa edilmiş. Böylece duvar, sergilenecek büyük eserlerin içeri girişini kolaylaştırmanın yanı sıra farklı sergilerde farklı açılarda kullanıma olanak veren bir mekansal değişken olarak çalışıyor. Duvar geniş açıldığında sokak tarafında dışa açık bir alan tanımlayıp sergi mekanını ikiye ayırıyor, 90 derece açıldığında ise diğer duvarla devamlılık sunuyor.

Ana sergi mekanı oranları, çizgisel bölüntüleri, yerden az koparılmış duvar yüzeyleri ve ışık tavanı ile soyut bir sergileme ortamı. Barisol ışık, tavanı farklı düzeylerde homojen aydınlatmaya olanak sağlarken tavanın çizgisel bölüntülerine yerleştirilen spot raylarıyla gerektiğinde nesne odaklı sergileme de yapılabiliyor. Sergi mekanı duvarları, tek başlarına serbest yüzeyler veya nişler olarak konumlandırılmış. Bu duvarlar arasındaki boşluklar dışarıdaki manzara parçalarını çerçeveliyor. Sergiden yan mekanlara geçildiğinde ise tamamen farklı bir deneyim yaşanıyor.

Galeri ofisleri, açık koridor mekan üzerinde balkon cephesini kaplayan bir nişin içinde boydan boya uzanan bir masa ve kitaplıktan oluşan beş kişilik bir çalışma alanından ibaret. Sergi açılışlarında çalışma malzemesinin korumak için, bu nişin bütünü kapalı bir kutu haline gelebilecek şekilde tasarlanmış. Böylece istendiğinde, bütün açık mekanlar sergiye dahil olabiliyor.

Galerinin -servisler dışında- klasik anlamda tek odası yönetici ofisi. Oda cam bir bölmeyle ayrılmış olduğu için üç köşeden koruya geniş bakışlar sunuyor. Bu odanın arkasında kalan ve diğer yönden servis mekanlarının üzerinde konumlandığı bir koridordan ulaşılan alan ise baskı eserlerin depolandığı ve gereğinde gösterildiği çok amaçlı bir yer olarak kurgulanmış. Galerinin kuzeye bakan balkon cephesindeki halihazır kayar kapılar, yaz aylarında açıldığında, dışarıyla bütünleşmeye imkan sağlıyor. Ekibe göre, doğa ve kültür eşiğinde, dar bir alanda farklı mekansal deneyimleri sergilemek amacıyla tasarlanan mekanda, her sergide sanatın içeriği ve her mevsimde vadi korusunun doğası değiştikçe deneyimler çoğalıyor.

Etiketler: