Şehir Hepimizin 71. Bölüm: “Bağdat Caddesi'nde Kentsel Dönüşüm: Ev Sahibi Ve Kapıcılar”

İstanbul Hepimizin girişiminin hazırlayıp sunduğu Şehir Hepimizin programında bu hafta Pınar Uyan Semerci, konuğu Ladin Bayurgil ile İstanbul Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşümün ev sahibi-kapıcı ilişkisi özelindeki etkilerini konuştu.

Kadıköy Bağdat Caddesi hattındaki 11,5 kilometrekarelik bir alanı kapsayan 8 mahalle (Zühtüpaşa, Feneryolu, Fenerbahçe, Caddebostan, Göztepe, Erenköy, Suadiye, Bostancı) yaklaşık 188 bin kişiye ev sahipliği yapıyor. Bölge, 20. yüzyıl ortalarına kadar plajları, ahşap köşkleri ve modernist villaları ile şehrin sayfiye merkezi ve mevsimlik konut stoku olmuştu. Bölgedeki üst-orta sınıfların yaşam merkezi olan mahalleler öncelikle 1965 tarihli Kat Mülkiyeti Kanunu ile yoğunluk kazanıp apartmanlaşmıştı, günümüzde ise 2012 tarihli Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ilanından beri 4.000’den fazla bina, ev sahiplerinin inisiyatifi ile depreme karşı güçlendirme için yıkılıp yeniden yapılandırılarak kentsel dönüşümün merkezi haline geldi.

Etnografik araştırma metotlarını kullanan Ladin Bayurgil’in projesi, risk odaklı kentsel dönüşüm ile bölgede değişmekte olan mahalle ve ekonomik ilişkileri analiz ediyor. Spesifik olarak ise ev sahibi-kapıcı ilişkisine odaklanıyor, zira bu iki sınıf aynı anda komşuluk ve işçi-işveren ekonomik ilişkisine sahip. Aynı mekanı paylaşmaktan doğan bu ekonomik ilişki kentsel dönüşüm ile yeniden yapılandırılıyor çünkü kentsel dönüşüm kapıcıların kontratlarını iptal ederek bu meslek grubunu aynı anda işlerinden ve evlerinden tasfiye ediyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: