Seyir Kutusu

Moskova'da çağdaş sanat müzesinin de mesken tuttuğu bir parka yerleşen geçici sinema yapısı, çevresiyle birlikte dönüşen bir imge kurmanın peşine düşüyor.

Geçtiğimiz yıl çok işlevli, engelli kullanımına uygun ve çevresel kaygılar gözetilerek tasarlanması istenen geçici bir yazlık sinema için açılan yarışma sonucu inşa edilen proje, Garage Çağdaş Sanatlar Müzesi ve Strelka KB ekibinden isimlerin de aralarında bulunduğu jüri tarafından 130 başvuru içinden seçilmişti. Jüri açıklamasına göre, Moskovalı Syndicate Architects’in projesi basitliği, malzemelerinin erişilebilir oluşu ve düşük bakım maliyeti gibi sürdürülebilir sebeplerle tercih edilmişti. Proje aynı zamanda genç ekibin inşa edilen ilk yapısı olma özelliğini taşıyor.

Garage’ın 2017’de Form Bureau tarafından yenilenen genel merkez binası ve OMA’nın 2015’te yenileme projesini tamamladığı ana binasının da bulunduğu, kentin sıkça kullanılan yeşil alanlarından Gorki Parkı’na yerleşen sinema, yerden yükseltilmiş tepesi kesik bir piramit formuna sahip. Mimarları, sinema işlevinin ilk akla getirdiği kara kutu imgesini yaz mevsimiyle birleştirdiklerinde projenin dönüşeceği biçimin tamamen değiştiğini ifade ediyor. Bu bağlamda duvarlardan arındırmaya karar verdikleri yapının, telefonlar için koruyucu kılıf üretiminde de kullanılan dikroik film ile tasarlanmış cephesi mimari dilinin kurucusu rolünde. Tasarım aşamasında temel kavram olarak görülen açıklık, erişilebilir bir mekan üretiminin yanı sıra çevresel etkilere de açık, etkileşimli bir deneyim önerisi olarak ele alınmış. Mimarlarına göre yapıyı renkli ve göz alıcı bir nesneye dönüştüren cephesi ve bu cephenin oturma düzeni yüksekliğinde yerden koparılmış algısı sayesinde sinema, içine yerleştiği park, parkın kullanıcıları ve yanı başında bulunan müze yapısıyla da iletişime geçiyor.

Ne düşünüyorsunuz?

1 yorum TARTIŞMAYA KATIL