Sudaki Geçit

Üç farklı mimarlık ofisinin birlikte çalışarak tasarladığı su üzerindeki pavyon, yapım tekniği ve kullanılan malzemeleriyle ekolojik bir yapı olarak üretilmesinin yanı sıra, göl üzerinde oluşturduğu geçit ile dikkat çekiyor.

Toplum Merkezi Pavyonu, Arch Days CDMX ve Design Week 2018'in bir parçası olarak farklı tasarımcılara geçici pavyonlarını tasarlamaya yönelik yapılan davete yanıt niteliğinde inşa edildi. TO Arquitectura, Lanza Atelier ve Alberto Oderiz olmak üzere üç farklı mimarlık ofisi, ortak bir tema ile tek bir pavyon inşa etmek için birlikte çalıştı.

Tek bir malzemeye odaklanmaya karar veren tasarımcılar pavyonda sıkıştırılmış toprak bloklarını kullanmayı tercih etmiş. Bunun nedeniyse malzemenin ekolojik ve üretimin geleneksel malzemelerden seçilmesi ve daha az enerji kullanılıyor olması. Pavyonda kullanılan yüksek mukavemetli, geçirimsiz, termal ve akustik yalıtımı olan bloklar tasarımcıların önerisine göre beş kattan daha az olan konut yapılarında rahatlıkla kullanılabiliyor. Ulaşım, çelik, çimento gibi maliyet kalemleri üzerinden karşılaştırılınca malzemenin yüzde 25 tasarruflu olduğu fark edilmiş.

Haddelenmiş toprak bölümlerinden oluşan geçici pavyon, suyun havaya, pavyonun yansımaya dönüştüğü bir geçişkenlik yaratarak, yeryüzü ile su arasındaki coğrafi ögelerin bir temsili olarak görülen Lincoln Parkı Gölü üzerinde konumlanıyor. Su üzerinde bir geçit gibi çalışan pavyon, ziyaretçiler için su ile havanın hemhal olduğu bir gezinti aksı yaratıyor. 60 santimetre kalınlığındaki toprak tuğlaların birleştirilmesiyle oluşturulan duvarların uzunluğu ise 26 metre.

Sudaki yansıma, bloklardaki ışık ve hava delikleri ve pavyon içerisinde havada asılı duran taş ile bütünleşen mekansal deneyim, tasarımcılar tarafından yerçekimine meydan okuyan bir yapı üretme amacıyla kurgulanmış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL