16. Venedik Mimarlık Bienali Türkiye Pavyonu Açıldı

Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu'nun resmi açılışı, 24 Mayıs Perşembe günü küratör Kerem Piker ve yardımcı küratörler Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün katılımıyla gerçekleştirildi.

Venedik Mimarlık Bienali’nin bu yılki teması olan Serbestmekan / Freespace kavramını, bir sergi teması olarak ele almak yerine, bu başlığı mekanın kendisine uyarlayan Vardiya projesi, genç mimar adaylarını, yalnızca bienal izleyicileri olmaktan çıkarıp bienalin etkin birer üreticisi haline getirecek.16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi Türkiye Pavyonu’nda birlikte çalışacak.

Türkiye Pavyonu’nda ilk vardiya 27 Mayıs Pazar günü başlayacak. Öğrenciler, Venedik’te kalacakları bir hafta boyunca atölyelere katılacak, şehri keşfedecek, bienal sergilerini gezecek ve farklı disiplinlerden profesyoneller, akademisyenler ve meraklılarla buluşarak sürekli gelişen, yenilenen ve dönüşen sergi içeriğinin üretimine dahil olacak.

Vardiya süresince gerçekleştirilecek ve atölye katılımcılarıyla tüm bienal ziyaretçilerine açık olacak konuşmaların ilkinin konuğu mimar Emre Arolat olacak. Emre Arolat’ın bienalin ilk hafta sonunda, 27 Mayıs Pazar günü saat 14.00’te Türkiye Pavyonu’ndan yapacağı “Specifity / Özgüllük” başlıklı sohbet, Vardiya’nın YouTube kanalından canlı izlenebilecek.

25 HAFTADA 13 ATÖLYE, 50 DİJİTAL OTURUM, 6 KONUK KONUŞMACI
25 Kasım’a kadar, 25 haftaya yayılan bir süre zarfında gerçekleştirilecek bu uzun soluklu proje kapsamında, korku filmlerinden kent-çocuk ilişkisine, yapay zekadan tasarım ve zanaat geleneği ile sosyal ve toplu konut üretimine uzanan çeşitli temalar etrafında 13 atölye çalışması düzenlenecek.

İki haftada bir gerçekleşecek atölyelerin konuları sırasıyla şöyle: Venedik Zamanları (28 Mayıs-3 Haziran); Çocukluğun Geleceği (4-10 Haziran); Serbest Mekân olarak Film Mekân: B-Tipi Korku Filmi (25 Haziran-1 Temmuz); Eleştirel Medya Olarak Mimarlık (9-15 Temmuz); Scarpa’yla Yürüyüşe Çıkmak (16-22 Temmuz); (N)everland (30 Temmuz-5 Ağustos); Cenaze Adası (27 Ağustos-2 Eylül); Yolculuklardan (3-9 Eylül); Venedik: Yüzeyler, Geometriler, Dokular, Renkler (10-16 Eylül); Uçsuz Bucaksız Azınlık (24-30 Eylül); Venedik’i Yeniden Çizmek (1-7 Ekim); Hazine Avı (8-14 Ekim); Retrospektif (15-21 Ekim).

Türkiye Pavyonu, her biri birer hafta sürecek atölyelerin yanı sıra, farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımcılar ve ziyaretçilerle beraber bienal ve mimarlık üzerine düşünme fırsatı bulacağı 50 dijital yuvarlak masa oturumuna ve mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerinden 6 konuk konuşmacının sohbetine de ev sahipliği yapacak.

Tüm bienal ziyaretçilerine açık olan bu etkinlikler aynı zamanda projenin YouTube kanalı ve Vardiyaxpress.com sitesi üzerinden de canlı olarak takip edilebilecek. Böylece Türkiye Pavyonu bir sergi mekânı olmanın ötesinde bienalin bu yılki teması Freespace / Serbestmekân kavramı çerçevesinde farklı ülkelerden ve disiplinlerden katılımcıların bir araya geldiği bir buluşma mekânı haline gelecek.

Türkiye Pavyonu’nda ağırlanacak konuk konuşmacılar arasında Emre Arolat, Eva Franch Gilabert, Juhani Pallasmaa, Jan Boelen ve Refik Anadol gibi uluslararası mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri yer alıyor.

Bienal süresince konuk konuşmacıların yanı sıra, farklı alanlardan isimlerin katılımıyla 50 çevrimiçi yuvarlak masa oturumu da gerçekleştirilecek. Aralarında Bernard Khoury, Andrew Kovacs, Han Tümertekin ve Cynthia Davidson gibi mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerinin bulunduğu konuşmacılar, oturumlarda atölye katılımcılarıyla beraber “Bienal ne için var?”, “Bienal kimin için var?” ve “Bienal ne işe yarar?” sorularını merkeze alacak.

Etiketler:

İlgili İçerikler: