Yaklaştıran Basamaklar

Daha aktif ve daha yeşil bir kent merkezi amacıyla yenilenen yaya aksı nehri yeniden şehir hayatına katıyor ve teraslar sayesinde mevsime göre insanın suya ya da suyun insana yaklaştığı bir senaryo kurguluyor.

Bahçe Şehir (Garden City) konsepti ile 1950’lerde tasarlanmış ve yıllar içinde Slovenya’daki en büyük beşinci kent haline gelmiş Velenje’de gerçekleştirilen proje, şehir merkezini aşamalı olarak yeniden canlandırmak adına atılan adımların ilki. Şehirdeki önemli akslardan ve kamusal alanlardan biri olan yaya bölgesini ele alan proje, sosyal kullanım anlamında eksik programları tamamlamayı ve daha çok yeşil alan ile birlikte şehrin orijinal karakterine yeniden kavuşmasını amaçlıyor. Mevcut yaya aksı 30 yıl önce yolun trafiğe kapatılmasıyla oluşturulmuş. Daha önce zemin düzenlemesi ile yenilenen alanın geniş bir yol olarak karakterinden sıyrılamaması burada etkili bir dönüşüm gerçekleşmemesine ve program eksikliğinden dolayı aktif kullanılamayan bir kentsel mekan tanımlanmasına neden olmuş.

fotoğraflar: miran kambič, branko & nik navršnik
önce
sonra
plan

Yenileme projesi, son derece belirgin başlangıç ve bitiş çizgileri olan bu doğrusal bağlantıyı, daralıp genişleyen alanlarıyla farklı etkinlik alanları da sunan mikro mekanların tekrarına dönüştürüyor. Bir meydan etkisi yaratarak genişleyen bu alanlara yerleştirilen beton mobilyalar yayaların yavaşlamasını, odaklanmanın kolaylaşmasını ve mekanın çerçevelenmesini sağlıyor. Yapıların arasında ağlaşan aks, bünyesinde şu anda ya da gelecekte eklenmek istenecek programlara açık, geniş mekanlar yaratıyor. Bu yeni alanlar hem basit hem de ekonomik bir çözüm kullanmak adına kum ya da çim ile kaplanmış. Kum alanların yeşil ve döşeme kaplı yüzeyler arasında geçişler oluşturması öngörülmüş.

Açılı yerleşmiş basamaklar ve teraslar Paka Nehri’nin yatağını çevreliyor. Peyzaj tasarımı kıyının iki yakasını da insanların kullanımına açmayı, daha aktif ve yeşil bir alan oluşturmayı amaçlıyor. Yağış ve mevsimlere göre yılda birkaç defa çok şiddetli su akışının olduğu nehir, yılın geri kalan zamanlarında ise nispeten suyun sakin ve sığ olduğu bir yaşam sürdürüyor. Yatağının derin olmasını kullanan tasarım, farklı yükseklik ve derinliklerde basamaklar ve teraslar meydana getiriyor. Nehir kenarında uzanan dar yollar oluşturan bu terasların basamaklara dönüştüğü yerler ise etkinlikler sırasında kullanılabilecek bir amfiye dönüşüyor. Nehir üzerinden geçen eski köprü yerine ise daha dar ve su yolunu dik olarak kesen bir strüktür tasarlanmış. Proje ile etkileşim alanı pekiştirilen kamusal açık alan aynı zamanda nehrin insanların gözünde yeniden önemli bir kent parçası olmasını sağlıyor.

Etiketler: