Yaratımın Kökeni

Yerleştiği tarihi doku içinde, mekanın değerlerine saygılı duruşunu sanatsal anlatımlarla destekleyen proje, yaratıcı endüstrilerin gelişimine odaklanıyor.

ARTCOR Yaratıcı Endüstriler Merkezi, Moldova’nın başkenti Kişinev’de sanat akademisi AMTAP’ın avlusuna yerleşiyor. Merkez, Moldova’da yaratıcı endüstri ortamının gelişmesi adına, İsveç ve Birleşmiş Krallık’ın desteğiyle yürütülen Moldova Competitiveness Project kapsamında hayata geçirilmiş.

Binanın mekansal çözümü; parsel yerleşimine, alandaki tarihi 19. yüzyıla dayanan mimari bir anıta ve komşu yapılara göre belirlenmiş. Merkez, 450 metrekare alana sahip yeni bir binayı içeriyor ki bunun küçük bir bölümü eski akademi binasının bir parçasından meydana geliyor. Proje aşamasında, 1200 metrekarelik parsel üzerinde bulanan eski bir depo ile mevcut başka bir yapının yıkılmasıyla da 3000 metrekarelik ek bir alan, kamusal kullanıma açılmış. Yeni binanın giriş katında kültür ve iş merkezinin karma kullanımına olanak tanıyan bir mekan, ikinci katta ise atölyeler ve girişimci işbirlikleri için alanlar bulunuyor. Çatı katı, açık hava oditoryumu olarak düzenlenerek alandaki Cazimir-Keshco anıtına doğru yönlendirilmiş basamaklarıyla yeşil bir teras olarak işliyor.

Yapının çevresini saran dokuyla ilişkisi
Yapıyı saran corten çelik
Yapıyı saran corten çelik
Yapının girişi ve beton duvar üzerindeki kabartmalar
Cephe detayı

1950’lerde inşa edilmiş akademi binasının tasarıma dahil edilmiş bölümü, girişin sol tarafında atölyeler, medya kütüphanesi ve toplantı odalarına ev sahipliği yapıyor. Bunlara yönetim ofisleri, kitap ve tasarım ürünlerinin satış birimi eklenmiş. Ses kayıt ve prova odalarını içeren müzikal kısmı ise yeniden düzenlenen bodrum katına taşınmış.

Tasarımda hedef, tarihi arka planı mümkün olduğunca çok koruyarak karma bir mekan yaratmak olmuş. Bu doğrultuda avlu tüm ziyaretçiler için ulaşılabilir bir kentsel alana dönüştürülerek aktif bir mekan yaratılmış, aynı zamanda çatının işler hale getirilmesiyle bu kullanım mekan içinde de çoğaltılmış.

Sergileme bölümü
Projeye dahil olan eski yapı parçası
Toplantı odası
Oditoryum

Peyzaj tasarımının, yeşil doku ve sanat yerleştirmeleriyle vurgulandığı projede kent mobilyaları mekanın sanatsal değerine katkı sunuyor. Araç yolundan girişte yaratımın kökenini temsil eden Bilgi Ağacı heykeli görünüyor. Avlu, yağmur suyu altyapısı olarak kullanılan “taş nehirler” ile kesiliyor. Yeni konstrüksiyon corten çelik ile kaplı, güçlendirilmiş beton bir hacimden oluşuyor. Beton yüzeylerdeki kabartmalar ise aynı sanatsal yaklaşımın devamı olarak insan doğasını simgeliyor. İç mekan tasarımında vurgu da binanın konstrüksiyonundan besleniyor: Kaset döşeme, iç mekandaki oditoryum basamakları ve renkli betonla oluşturulan duvar yüzeyleri bu vurguyu pekiştiren elemanlar olarak ele alınmış.

Mobilya ve tavan aydınlatmaları, mimari ekip tarafından mekana özgü bir yaklaşımla tasarlanmış. Dekorasyonda mimarlık öğrencileri başta olmak üzere, sanatçılar ve akademisyenlerle birlikte çalışılmış. Yalın mekan, sanatsal üretimlere arka plan oluşturarak dikkatlerin sergilenen ürüne yönlendirilmesine yardımcı oluyor.

Zemin kat planı
Bodrum kat planı - 1. kat planı
Vaziyet planı
Kesitler

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL