Yaşayan Duvarlar

Yapının sergilemenin bir parçası olarak kurgulandığı Mokyeonri Ahşap Müzesi, etraftaki değişime tepki veren kinetik duvarların hareketiyle, ağaçların güneş ve rüzgarla etkileşimini ziyaretçiler için mekansal bir deneyime dönüştürüyor.

Incheon Metropol Şehri tarafından Kore Orman Hizmetleri’nin desteğiyle gerçekleştirilen yarışmada birinci seçilen proje, ağaçlar ve ahşap kültürünü anlatmada yetersiz kaldığı düşünülen ahşap müzelerinden farklı olarak malzemeyle olan ilişkisini daha yaratıcı bir yaklaşımla ele alıyor. Müzeye adını veren Mokyeonri kelimesi farklı köklerden gelen ağaç türleri arasındaki uyum anlamına geliyor ve müzenin mimarisini ahşabın farklı niteliklerinin hissedilebileceği bir dizi mekan deneyimi üzerinden kurguluyor.

Incheon Grand Park’ın içinde konumlanan proje, ahşabı anlatmak için yazdığı senaryo ile aynı zamanda yerleştiği arazi koşulları ve yakında bulunan arboretum ile uyumlu bir dil yakalamayı amaçlamış. Yapı, bağımsız bir sergileme alanı ile birlikte değil, kendisi bu sergilemenin parçası olacak şekilde tasarlanarak ziyaretçilere farklı duyularla ahşabı deneyimleyebilme imkanı sunuyor.

Park içinde yer alan arboretumun ve ormanlık alanların sembolize edildiği tasarımda bulunan “Ambiyans Duvarı”, ağaçların yaprakları arasından sızan güneşin ve rüzgarla hareket eden izlerin mimari bir soyutlaması niteliğinde. Dört metre yüksekliğinde ve toplamda 30 metre uzunluğundaki bu kinetik panel, yapının etrafındaki mikro-iklime ve insan hareketlerine gerçek zamanlı cevap vererek hem insan ile mimari hem de iç ve dış mekanlar arasındaki etkileşimi güçlendiriyor. Mekansal deneyimi zenginleştiren bu müdahale ile ahşaba dair yeni bir farkındalık geliştirme ihtimalinin peşinde koşulurken doğa ve ağaçlar aracılığıyla hayal gücümüze dokunacak yeni ilhamlar doğması amaçlanıyor.

Etiketler: