Yeniden Yerleşmek

Afet sonrası kalıcı konut yerleşimi için bir prototip olan proje alışkanlıkları ve gereklilikleri tasarımın esası olarak ele alıyor.

Guatemala’da 2018 yılında Fuego Yanardağı’nın yeniden faaliyete geçmesi, yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açmış, lavların etki alanında kalan pek çok yerleşim bu süreçte tahliye edilmişti. Bu doğal afetten etkilenmiş halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere hayata geçirilen ve yerinden olmuş aileler için 26 kalıcı konutun inşasını kapsayan projeye dair önerileri elde etmek için açılmış yarışmada DEOC Arquitectos ekibinin önerisi gereklilikleri, kullanıcı profili ve doğal çevresel nitelikleri gözeterek yapıya dönüştürüyor.

Ekibin konut modeli 86 metrekare ve 8x19 metre oturma alanına sahip. Tasarım, iç avlu aracılığıyla birbirinden ayrılmış sosyal-mutfak-banyo bölümü ve yatak odaları olarak iki ayrı kütle biçimde kurgulanmış. Dolaşıma mümkün olduğunda az alan verilerek iç mekanların kullanım niteliğini artırmak amaçlanmış. Planda bu doğrultuda, ev içi mekanların gerekliliklerinin yanı sıra kırsal yaşamın alışkanlıkları da göz ardı edilmeyerek özellikle açık cephe ile desteklenen; evcil hayvanlar, geniş aile üyeleri ya da komşular ile kullanılabilecek ara-ortak alanlar da yaratılmış.

Çevrede bulunması ve/veya çalışılması kolay beton bloklar, bambu ve çelik levha gibi malzemelerin kullanıldığı yapı, inşasını zorunlu kılmış afet sonrası tasarım yöntemleriyle uyumlu biçimde uzun ömürlü olacak şekilde inşa edilmiş. Blokların kimi yerde geçirgen bir örüntü oluşturmasıyla hem iç-dış mekan ve hayat arası bir etkileşim hem de doğal havalandırma sağlanmış. Proje, çoğaltılabilir niteliğiyle bireysel istekleri karşılayacak bir mekan üretimini mümkün kılmasa da blok içlerindeki renk kullanımı, kişiselleştirmeye olanak veren bir unsur olarak tanımlanıyor. Konutların aileler ya da çevre sakinleri tarafından yürütülecek bir süreçle, kendileri tarafından inşa edilmesi planladığından geleneksel duvar işçiliğinin kullanılması, yapım bilgisinin mevcut olması sayesinde arta kalan malzeme miktarını en aza indirmek ve proje inşaatının iş programını kısa tutabilmek amaçlanmış.

Prototiplerle oluşturulan yerleşim görselleştirmesi
Sokak görselleştirmesi

Etiketler: