Çayın Sakinliği

Atina Kolonaki’de konumlanan To Tsai Çayevi’nin iç mekan tasarımı, kriz sonrasında kentlilerin sahip oldukları değerlerin evrimini yansıtıyor.

To Tsai Çayevi Atina’nın en hareketli yerlerinden biri olan Kolonaki’deki Alexander Soutsou Sokağı üzerinde yer alıyor. Kolonaki Lycabettus Tepesi’nin güneyinde, Atina’nın arkeolojik merkezi ile anarşist merkezi Exarchia arasında konumlanan oldukça yoğun bir semt. Atina’nın en pahalı mahallesi ve de sakinleri yüksek eğitimli ve varlıklı. Kolonaki’nin konut, ofis, alışveriş, eğlence ve sanat işlevlerini içeren karma kullanımlı nitelikleri, onu şehrin hiç uyumayan kısımlarından biri haline getiriyor. Attika çanağının her tarafından insanlar ve çok sayıda turist, gerek en yeni gastronomik deneyimleri edinmek gerek galerilerdeki sergileri gezmek gerekse alandaki tasarım dükkanlarına uğramak için buraya akın ediyorlar. Özünde Kolonaki, tasarım, yaşam stili, mimarlık ve kent kültürü deneyleri için uygun bir alan.

fotoğraflar: konstantinos kontos

Dünyanın çeşitli noktalarından 500’den fazla çay çeşidi bulunan To Tsai Çayevi, son on yılda bölgede açılan yarım düzine çayevinin ilki. To Tsai’nin diğerlerinden farkı, geçirdiği yenileme sonrasında çayevi hizmetinin yanı sıra bir perakende satış dükkanını ve çay ile uyumlu yemeklerin olduğu bir lokantayı barındırıyor olması. Çayevinin ziyaretçileri genellikle kentin bu kısmındaki yoğunluğun içerisinde sakin bir yer arayan yazarlar, sanatçılar ve gazeteciler. İç mekanın süsten arınmış, minimal detayları, çayların koku paleti ve çalan Zen müzik, bu sakinliği meydana getiren ana öğeler.

Mekanın sahibi, 1994’te şimdiki çayevinin birkaç ada ilerisinde bir çay ithalat ve satış dükkanı açmıştı. Yunanistan’a iyi kalite çay ithalatı yapan ilk firma buydu. 2008’de şimdiki konumda bir çayevi/lokanta formunda bir mekan açtı. Başlangıçta işleri yavaş büyümüş olsa da krizden sonra çok canlandı. Ekonomi iyiyken çay işi pek de kazandırmazken krizle birlikte işler açıldı çünkü çayın felsefesi Yunanlılara hitap etmeye başladı. Çay bir nevi sağaltı gibi işlev gördü ki bu da aslen çok doğal çünkü kriz yüzünden Yunanlılar daha minimal bir yaşam biçimine adapte olmak zorunda kaldılar. Krizin iyi yanı da bu, çayın felsefesini bazı Yunanlılar için vazgeçilmez bir hale soktu. Çay kültürünün başarısı, modern Yunanlıların kültürünü maddecilikten özcülüğe evirmesinde yatıyor.

Kolonaki’de işler eskisi gibi iyi gitmiyor ama dengeleniyor. İşlerin iyi gitmesi, maddeci pop kültür barları ve lokantaları üzerine kuruluydu. Ama şimdi yaşam tarzı da süper-maddecilik de yitip gitti. Şimdilerde ilginç olan, ortadaki alternatif yaratıcı hava.

Etiketler:

İlgili İçerikler: