Tasarımı Yetiştirmek

AFJD Studio tarafından tasarlanan oturma birimi, malzemenin üretilmek yerine büyütüldüğü bir yaklaşım benimsiyor. Mantarların kalıplarda çoğalmasıyla form kazanan tasarım, doğada çözünebilir malzemeleri yerel ölçekte ekosisteme dahil ediyor.

Kamusal kullanım için tasarlanan oturma birimleri, mantar sporları ve talaş kullanılarak üretilen “miselyum biyokompozitleri” adında özel bir malzemeden üretiliyor. Malzemeler kalıba dökülüyor ve mantarların miselyum adındaki kökleri selülozlu malzemenin boşlukları arasında çoğalarak katı cisimlere dönüşüyor. Oturma birimlerinin petek şeklindeki formu ise ayrı ayrı altıgen kalıplara dökülen malzemenin birlikte büyütülmesi ile daha büyük formlar elde edilmesini sağlayan üretim sürecinin sonucu.

fotoğraflar: krista jahnke

Doğada çözünebilen mimari bileşenlerin imal edilmekten ziyade büyütülmesini öngören proje, malzemeleri yerel ekosistemlere dahil etmek için bir yol öneriyor. Günümüz inşaat süreçlerinin bitmek bilmeyen tüketim davranışı içinde gerçekleşmesinin aksine, miselyum biyokompozitleri, karbon odaklı yapım teknikleri ile sessizce büyüyen binaların gerçek olduğu bir gelecek tahayyül ediyor. Proje; malzeme, inşaat teknolojileri, mantarbilim ve sürdürülebilir mimarlık gibi farklı konuları kesiştiren derin ve disiplinler arası bir araştırmaya dayanıyor.

UBC School of Architecture and Landscape Architecture’dan Joe Dahmen tarafından yönetilen proje, ortağı Amber Frid-Jimenez ve Emily Carr University of Art and Design bünyesi altındaki Canada Research Chair in Design and Technology ile birlikte gerçekleştirilmiş. Ekibin oluşturduğu AFJD, mobilya tasarımına odaklanan disiplinler ötesi bir tasarım stüdyosu.

Etiketler:

İlgili İçerikler: