2016 Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri Sahiplerini Buldu

Avrupa Kentsel Kamusal Mekan Ödülleri 2016 kapsamında kazanan projeler açıklandı. Mayıs ayında duyurulan 25 finalist arasından yapılan eleme sonucunda iki proje birinciliği paylaşırken, dört proje de özel manisyon ödülüne layık görüldü. 25 finalist projenin yer aldığı sergi iki sene boyunca Avrupa’nın farklı yerlerinde sergilenecek.

fotoğraf: ciclica & cavaa
fotoğraf: ciclica & cavaa
fotoğraf: ciclica & cavaa
fotoğraf: ciclica & cavaa
fotoğraf: robert konieczny
fotoğraf: robert konieczny
fotoğraf: robert konieczny
fotoğraf: howard kingsnorth
fotoğraf: maxime delvaux
fotoğraf: alena saponova
fotoğraf: dk/cm

Kazanan projeleri aşağıdan inceleyebilirsiniz:

Eş kazanan: Sulama Sistemlerinin İyileştirilmesi, Caldes de Montbui, İspanya / Cíclica + Cavaa Arquitectes

fotoğraf: ciclica & cavaa

3 hektardan daha bir geniş bir alana yayılan meyve bahçeleri yüzyıllar boyunca bölgeden çıkan ihtiyaç fazlası termal sularla sulanmış. Ancak 20. yüzyılda yaşanan kontrolsüz kentsel gelişmeler, özel spalardaki atık suların kontrolsüz salınımı ve atık suların sulama sistemini kirletmesi ile bölge ciddi bir zarar görmüş. Tarım alanlarına ulaşımın kısıtlanması ile de en sonunda bir kırılma yaşanmış ve tarım faaliyetleri yapılamaz hale gelmiş. Şehir meclisinin 2012 yılında başlattığı süreç ile birlikte atık suların kontrollü bir şekilde bölgeden uzaklaştırılması için yeni kanallar yapılmış. Tarım alanlarının sulaması için temiz su sağlanmış ve yeni yollar yapılarak eski şehir merkezi ile bölge arasında bağlantı kurulmuş. Proje, bölgeyi yeniden üreten ve yaşayan bir alana dönüştürürken, yerel halkın su gibi kamusal kullanımda olan kaynakların demokratik yönetimi konusunda bilinçlenmesini sağlamış.

Eş kazanan: Przełomy Centre for Dialogue, Solidarność Meydanı / Szczecin, Polonya / KWK Promes

fotoğraf: robert konieczny

Solidarność (Dayanışma) Meydanı, II. Dünya Savaşı sonrasında hala iyileşmemiş, etrafında tanımlı mekanlar olmayan, 1970 yılında Sovyet rejimini protesto ederken öldürülen 16 işçinin arkasından isimlendirilen ve bu noktada anıtsal bir anlam dışında fonksiyonu bulunmayan, kolektif hafızada son derece siyasi bir anlamı taşıyan bir şehir mekanıymış. Yakın zamanda inşa edilen Szczecin Filarmoni Salonu ile meydan tanımsız merkeziliğinden kurtarılmış. Şu anda ise meydan, toprağa gölümülen yeni bir müze ile farklı tanımlar kazanmış durumda. Milli müzeler kapsamında tasarlananarak inşa edilen Przełomy Centre for Dialogue yapısı, kolektif hafızadaki yaraları sarmayı amaçlarken; kıvrımlı çizgiler üzerinden eğimli alanlar oluşturan çatısı, günlük yaşamda kullanılmayı bekleyen yeni bir kamusal açık alan yaratmış.

Özel Mansiyon: Ring of Remembrance, Notre Dame de Lorette Uluslararası Anıtı / Saint-Nazaire, Fransa / Atelier d’Architecture Philippe Prost

fotoğraf: howard kingsnorth

-

Özel Mansiyon: Çok kullanımlı Veranda / Molenbeek-Saint-Jean, Belçika / Baukunst

fotoğraf: maxime delvaux

-

Özel Mansiyon: Heavenly Hundred Bahçesi / Kiev, Ukrayna / Yevheniia Kuleba + Misto-Sad

fotoğraf: alena saponova

-

Özel Mansiyon: Barkingside Kent Merkezi İyileştirmeleri / Londra, İngiltere / DK-CM

fotoğraf: dk/cm

Etiketler: