7/24 Gözetim Altında
New York'ta bulunan Park Avenue Armoury, 7 Haziran’dan beri ziyaterçilerinin hareketlerini insansız hava araçları (drone) ile takip edip kayıt altına alan Hansel & Gratel isimli yerleştirmeye ev sahipliği yapıyor. Herzog & de Meuron ile aktivist sanatçı Ai Weiwei, hepimizin aşina olduğu çocuk masalına verdiği referanslarla, içinde bulunduğumuz gözaltı toplumunda kamusal alan kavramını sorguluyor.
Proje, ismini iki çocuğun esasen tanıdık bir ormanda kaybolarak kendilerini tehdit altında buldukları masaldan alıyor. Ancak bu sefer karakterler kaybolmamak için izler bırakmıyor, aksine saklanmayı imkansız kılan bir gözetlemenin ortasına düşüyor. Uçsuz bucaksız bir karanlıkta, güvenlik kameraların kuşatması altında dolaşan ziyaretçilerin hareketleri kaydediliyor ve izledikleri yol zeminde ışık izleri olarak ortaya çıkıyor. Bu gezintiler monitörlerde canlı yayınlanıyor ve ziyaretçiler kendi hareketlerini gözlemleyebiliyor. Zemine düşen drone gölgeleri ziyaretçilere 7/24 izlendiklerini hatırlatıyor. Böylece proje kamusal alanlardaki mahremiyet hakkımızı, günümüzde kullanımı ve etkisi katlanarak artan sürekli gözetim durumunu ve kamulsal ile özel mekanlar arasında eriyen sınırları düşünmeye teşvik ediyor.
İlgili İçerikler:
-
Almanya UEFA EURO 2024 Stadyumları
-
Boyacı Dükkanı
-
AnkaraAks Almanya Augsburg'daki Tiyatro Meydanı'nı Dönüştürecek
-
Metropolitan Sanat Müzesi'nde Bilim ve Keşif İçin Yeni Bir Alan
-
Manhattan'a REX'ten Mermer Küp; Perelman Performans Sanatları Merkezi
-
Kamusal Alan Bir Mekân Değildir!
Günümüzde çok sık karşılaştığımız "algı yönetimi" olarak ifade edilen manipülatif eylemin, nasıl etkili olabildiğini, nasıl etkili kullanabildiğini anlamak için araçlarını iyi tanımlayabilmemiz önemli. Bu eylemin karşılıklı bir etkileşim olduğu ve eyleyenin değil eylenenin de bu durumdan sorumlu olacağı bir gerçek. Ama bu yazının derdi ne eyleyen ne de eylenen ile ilgili…
-
Eero Saarinen Tasarımı Manhattan’daki CBS Binası Yenileniyor
-
Kamusallık ile Mekân Oluşturma Ustalığı
"Mimarlık sanat mı yoksa mühendislik midir?" sorusu sık sık tartışma yaratan bir konudur. En kestirmeden mimarlığın her iki alanda da etkili bir meslek olduğu çıkarımı tartışmayı dengeleyen bir sonuç olarak hâkim görüş kazanır. Ancak...