Ağaçlarla Göz Göze

İngiltere’de bulunan The National Arboretum’da gerçekleştirilen yükseltilmiş yürüme yolu, ağaçların arasına uzanan etkileyici bir yolculuk sunuyor.

Glenn Howells Architects tarafından tasarlanan 300 metrelik yürüyüş yolu, Birleşik Krallık’ta bulunan en uzun yükseltilmiş yürüme yolu olma özelliğine sahip. Zemin kotunda başlayıp biten yol, vadinin içine uzanıyor. Giderek yükselen strüktür çapraz yerleştirilen kolonlarla taşınırken en yüksek olduğu noktada 13 metreye ulaşıyor. Yürüyüş yolu, ziyaretçileri ağaçlarla göz hizasına getirirken, aynı zamanda ağaç tepelerinin arkasında kalan peyzaja doğru bakma imkanı da veriyor. Geçmişi 1800’lerin başlarına uzanan ve tarihi bir değeri olan arboretumun, bu yeni strüktür ile insan etkileşimini farklı bir boyuta taşıması ve bu doğal mekana gösterilen ilgiyi arttırması hedefleniyor.

fotoğraflar: rob parrish

Glenn Howells projeyi anlatırken “yürüyüş yolunun, yaş ya da fiziksel yeterlilik ayırt etmeksizin bütün ziyaretçilere araziyi ilk defa ağaçların tepesinden görme şansı verdiğinden” bahsediyor. Ağaçların arasından dolanarak giden kıvrımlı yol, güzergah üzerindeki dört noktada, özellikle vurgulanmak istenen farklı manzaralara odaklanıyor. Güvenliliği sağlayan korkulukların geçirgen yapısı ışığın geçişini sağlarken, hem taşıyıcılarda hem de parmaklıklarda kullanılan ahşap, bulunduğu yerin dokusuna uygun olarak malzemenin doğal bir süreçte yaşlanmasını öngörüyor. Mimari ofis 2014 yılında da arboretum için bir karşılama merkezi tasarlamış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL