ETH Zürih Öğrencilerinden Robot Teknolojisi Kullanılan Ahşap Pavyon
ETH Zürih bünyesindeki Dijital Üretimler stüdyosu öğrencileri tarafından tasarlanıp üretilen pavyon, ahşap strüktürlerin inşa süreçlerinde malzeme atıklarını en aza indirmek adına robot teknolojisini kullanıyor. Gramazio Kohler Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirilen çalışma, ahşap kullanılarak yapılan inşaat süreçlerinde robot kullanımlarını araştıran, süregelen bir araştırmanın parçası. Stüdyo yöneticisi Philipp Eversmann, geliştirilen otomasyon teknikleri ve yenilikçi geri bildirim süreçleri sayesinde, artık farklı malzeme boyutlarına inşa sürecinde bile tepki veren üretim sistemlerinin malzeme atığı oluşmasını en aza indirdiğini belirtiyor.
İç bağlantılarla da sabitlenen küboid formların ördüğü grift strüktür iç mekanda kendini sergilerken aynı zamanda üst kata çıkan merdiveni oluşturuyor. Strüktürün farklı boyutlarda lataların birleşiminden oluşması, robotik teknolojiyi standardı olmayan malzeme için bir teknik geliştirmeye iten bir etken olmuş. Eğimli dış duvarlar ve çatı ise ince ahşap levhaların dizildiği katmanlardan oluşturulmuş. Pavyonun zemin katı bir toplanma alanı olarak planlanmış, ikinci kat ise çatının bir yöne eğilerek pencere açıklığı yaratması ile bir gözlem terası olarak düşünülmüş. Prefabrike malzemenin ve yerinde monte etme süreçlerinin test aşamaları dahil olmak üzere pavyon 5 haftada tamamlanmış.
Eversmann; amaçlarının bilinmeyen malzeme ölçüleri ve yüzey niteliği karşısında adapte edilebilir robotik bir süreç geliştirmek ve böylece hazır üretim ahşap malzeme kullanmanın ortaya çıkardığı malzeme atıklarını belli oranlarda azaltmak olduğunu belirtiyor. Bu nedenle de üretim süreci boyunca tarama aletleri ve gerçek zamanlı geri bildirim kontrolü yapılmış. Pavyon, Eylül 2017’de gerçekleşecek Zürih Tasarım Bienali’nde sergilenecek.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Zamansız Ritüel
-
Geçiciliğe Övgü
-
Mimarın Laboratuvarı
-
Docendo Discimus* Instrumantae
Dijital fabrikasyon üzerinden mimarlık eğitimini bir süredir eleştirmekteyiz ve bu konu hakkındaki kendi önerimizi sunma zamanı sonunda geldi.
-
Siber-Fiziksel Bir Mimarlığa Doğru
Köşe yazılarımızın üstünden geçerken fark ettik ki Achim Menges ve ICD Stuttgart’ın işlerini hep anmış, hiç detaylıca bahsetmemişiz.
-
Hayvanlar İçin Tasarım
ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin hayvanların ihtiyaçlarını gözeterek ürettikleri tasarımları ve süreci stüdyo yürütücüleri anlatıyor.
-
tasarımÜretimi, üretimTasarımı, tasarımEğitimi
Kemikleşmiş mimari tasarım müfredatının hesaplamalı tasarım yöntemleriyle çetrefilli bir ilişkisi olduğu malumun ilanı.
-
Teknoloji Etkisi
Mimarlık tarihinde Crystal Palace kadar önemli bir yer tutan çok az yapı bulunur.