Akıntıyı Geçmek
Büyük Okyanus’taki dokuz mercan adasından oluşan Tuvalu’nun 56. Venedik Sanat Bienali'ndeki pavyonu, Tayvanlı sanatçı Vincent J.F. Huang tarafından tasarlandı. İnsanın yarattığı iklimsel ve çevresel durumlara ve bunların sonucu olarak da değişkenliğe, diasporaya ve insan haklarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Tuvalu, deniz seviyesinin yükselmesi sonucu su altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Katılımcıların çevre ve peyzaj deneyimlerine meydan okuyan “Akıntıyı Geçmek” isimli sergi, katastrofik bir kurgu sunuyor. Katılımcılar, ıslak ve esnek bir malzemeyle kaplanmış platform üzerinden etrafı su dolu sergiyi boydan boya geçiyorlar. Sanatçı, sergiyi sosyal bir uyarıcı olarak düşünmüş ve bu deneyimle ziyaretçilerin Tuvalu adalarında yaşayan insanların küresel iklim koşulları karşısında değişen hayatları için sorumluluk hissetmelerini amaçlamış. Öte yandan Akıntıyı Geçmek, hayat ve sanat üzerine de güçlü bir ara kesit sunuyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Acaba Size “Antroposen” Yerine “Antreposen” Diyebilir Miyim?
Eğer mimari kararların da ekosisteminden söz ediyorsak, aradaki farkı ortaya koyan bir mimari eylemsellik, süreci bütünüyle bambaşka bir modele sıçratacak bir kurgulama potansiyeline sahip.
-
Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bienaller
16. İstanbul Bienali’nin, doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili olduğu halk sağlığı problemlerini bertaraf etmesi için, asbestli mekanları terk-i diyar eylemesi tek başına yeterli olmayabilir.
-
Hatırlayan Beden
-
Oyun Hakkı
-
Yazdan Kalan
-
Birimlerden Mekana
-
Şehir Hepimizin 112. Bölüm: Cumhuriyet’ten Günümüze Sanat ve Edebiyat Muhitleri