Antti Lovag’ın Yenilenen Bernard Konutu

Antti Lovag'ın özgün mimari dilini yansıtan Bernard konutu, Odile Decq'in yenileme projesi sonrası ziyarete açıldı. Yapı, mimarın insan doğasına daha uygun olduğunu düşündüğü dairesel formların bir yansıması.

Macar mimar Antti Lovag’ın özgün mimari dilini taşıyan eserlerinden biri olan Bernard Konutu, inşasından 40 yıl sonra restore edilerek ziyarete açıldı. Özel konutların bir özgürlük alanı olması gerektiğini savunan ve bunu projenin kendisiyle yansıtan Lovag bu konutu, Pierre Bernard için 1970’lerin sonlarında tasarlamıştı. Fransa’nın güneyinde inşa edilen projeyi oluşturan eğrisel kabarcık formlar, Lovag’a göre insanların hareket ve mimiklerinin doğal bir uzantısını yanısıtıyordu. Doğanın ve insanın özünde düz çigi diye bir şey olmadığı savunan mimar, “insanı doğaya yaklaştıran barınaklar” tasarladığını belirtiyordu.1 Evin yapım aşamasında inşaat alanında yaşayan mimar, öncelikle arazinin yapısını analiz etmiş. Esnek çelik malzeme kullanarak oluşturduğu iskeletleri beton ile kaplayarak son forma ulaşmış. Dört kişilik bir aile evi olarak tasarlanan yapının iç mekan kurgusu, ortak yaşam alanlarının yanında aile üyeleri için özel alanlar sunan bölümlerden oluşacak şekilde düşünülmüş.

fotoğraflar: yves gellie

Fransız Mimar Odile Decq tasafından hazırlanan renovasyon projesinin uygulaması 5 yıl sürmüş. Proje kapsamında, farklı kişilere ait alanların farklı karakterlerini yansıtmak üzere canlı renkler tercih edilmiş. Bernard konutunda her yıl, seçilen bir sanatçı maksimum 6 aya kadar konaklayabiliyor. Sanatçıdan aranan bir şart var, o da evin mimarisi ve doğal çevresiyle bağlantılı orjinal bir iş üretmiş olmak. Renovasyon sonrasında ise yapıyı görmek isteyenler için halka açık ziyaret günleri belirlendi.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL