Ayrışan İşlevler

Basit mekan ve malzeme çözümleriyle şekillenen itfaiye merkezi, çalışma ve yaşama alanlarını ayrıştıran tasarım ile sade ve kullanışlı mekanlar üretiyor.

STGM Architectes ve CCM2 Architectes ortaklığında Kanada’da tasarlanan itfaiye merkezi, farklı işlevlerin mekansal olarak birbirinden ayrıldığı ve bu durumun farklı yüksekliklere sahip hacimler üzerinden okunabildiği bir proje sunuyor. 8 itfaiye aracının park ettiği garaj yüksek olan hacme yerleşirken; ofisler, mutfak, televizyon odası, toplantı odası ve yatakhane gibi mekanlar, ölçeği insan ölçeğine indirgenmiş ikinci hacimde bulunuyor.

fotoğraflar: stéphane groleau, alexandre guérin

İç mekanlar, çalışma ve yaşam alanlarının optimum kullanımlar sunmasını sağlamak üzere tasarlanmış. Garajda tercih edilen geniş cam açıklıklar mekanın doğal ışıktan en yüksek seviyede faydalanmasını sağlıyor. Ofisler ve konferans odası ön cephede konumlanırken; yaşama alanları mahremiyet sağlamak üzere yapının arka tarafına yerleşiyor. İç mekanlara hakim olan beyaz renk ise sakin ve rahatlatıcı ortamlar yaratıyor. Hem form hem de malzeme anlamında basit tercihlerin yapıldığı binanın cephesini saran siyah alüminyum örtü, gümüş rengi yüzeyler ve cam açıklıklar ile bölünüyor. Yapıya girişler ise iç mekana doğru uzanan ahşap çerçeveler ile vurgulanıyor.

Etiketler: