Beklenmedik Tepe

SO?’nun tarihi Burlington Bahçeleri’nin girişinde gerçekleştirdiği Unexpected Hill yerleştirmesi, alanı canlandırmayı amaçlayan mekansal dönüşüme katkı sağlıyor ve kamusal alan kullanımına vurgu yapıyor.

Kraliyet Sanat Akademisi, Londra’da Burlington Bahçeleri ve Sarayı etrafında bir dönüşüm projesi gerçekleştiriyor. Kamusal alanların daha etkili kullanılmasını ve daha çok ziyaretçinin buraya gelmesini hedefleyen proje kapsamında gerçekleştirilen işlerden biri de SO? ekibinin tasarladığı Unexpected Hill yerleştirmesi. Sarayın hemen yanında kurulan bu yerleştirme, bölgedeki şehir yaşantısına eklemlenecek kamusal bir uzantı olarak tasarlanmış.

fotoğraflar: hufton+crow
imajlar: so?

Mavi-beyaz renkli seramiklerle kurgulanan yapı, üçgen biçiminin ortaya çıkardığı üç boyutlu geometrik olasılıklar doğrultusunda şekillenmiş. Projede farklı yüzeyler arasında geçişe olanak sağlayan geleneksel mimarlık öğesi mukarnasın yapım tekniğinden esinlenilmiş. Londra sokaklarında aniden beliren bu yerleştirme, hafif seramik ile üretilmiş. Basamaklanarak alçalıp yükselen yapısı sayesinde kullanıcıların üzerinde oturabileceği ya da tepe noktasına kadar tırmanabileceği bir kentsel geçit oluşturuyor. Strüktüre yüklenecek internet erişimi gibi çeşitli ek donatılar sayesinde yapının kendiliğinden bir toplanma mekanına dönüşmesi de hedeflenmiş. Geçit, dolu ve boş alanlar oluşturarak gökyüzüne de açılıyor. Kimi birimlerin üzerinde oluşturulan bitki yuvaları da Unexpected Hill’e ekolojik bir yaklaşım kazandırıyor. Yerleştirme 20 Eylül’e kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: