Bir Aradalığın Dili

Kaiserslautern Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından tasarlanan proje, Mannheim mülteci kampında yaşayanlar için karakterini malzeme kurgusundan alan bir sosyal merkez sunuyor.

Daha önce askeri amaçlarla kullanılan Spinelli Kışlası’nda bulunan kamp, çevresinden izole ve ortak mekanların yetersiz olduğu bir yaşam alanı tanımladığından, Building Together – Learning Together projesi ile bu durumun iyileştirilmesi üzerine çalışılmış. Projenin inşası, 18 öğrencinin ve 25 mültecinin dahil olduğu 3 aylık bir süreçte tamamlanmış. Kampta yaşayanların sürece dahil olması, onların hem yaşam alanlarını şekillendirme konusunda aktif bir rol üstlenmesine hem de inşaat süreci konusunda yeni beceriler kazanmalarını sağlamış.

fotoğraflar: yannick wegner
maket
izometrik kesit
kesit

Yer yer birbirine bağlanan ve yer yer ayrılan iç ve dış mekanlar dikkatli bir şekilde kurgulanmış. Kuzeye doğru uzanan iki ana duvar ise kendine ait karakterleri olan iki mekan tanımlamış. Nişlerle çevrili küçük alan belki bir iç bahçe belki de daha sakin bir duraklama noktası olarak kullanılmak üzere bırakılmış. Geniş avlu ise oturma alanlarıyla birlikte etkinliklerin düzenlenebileceği bir mekan tanımlamış.

Bütün strüktürel birimler ve yüzeylerde işlem görmemiş ahşap kullanılmış. Malzemeleri inşaat süresince nemden korumak ve 6 hafta gibi kısa bir sürede üretimi tamamlamak adına, büyük boyutlara sahip yapı malzemeleri askeri alan içindeki eski bir hangarda üretilmiş ve daha sonra proje alanında birleştirilmiş. Malzemenin hafif olması ise taşıma sürecini kolaylaştırmış. Ayrıca, kullanılan ana duvarların yanı sıra taşıyıcı olarak tasarlanan örgü strüktürler ile yapının temelinin yalnızca belli noktalarda zemine müdahale etmesi sağlanmış. Böylece hem bütçe olarak daha uygun bir uygulama yapılmış hem de betonun çevreye negatif etkileri azaltılmış.

Projede tercih edilen tasarım kriterleri ile inşaat boyunca ağır inşaat makineleri kullanılmazken; basit, malzemeden en verimli şekilde faydalanılan ve insan gücüne odaklı bir süreç gerçekleştirilmiş. Duvarlar ve taşıyıcılarda kullanılan 3x5 cm’lik latalar dikey ve çapraz diziler halinde birleştirilmiş ve sağlam bir strüktür ortaya çıkarılmış. Strüktürün oluşturduğu doku, yapının ana mimari ifadesini sergiliyor. Boşluklarından sızan ışıkla birlikte ise desen farklı bir boyutta da mekana dahil olarak yapının karakterini destekliyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: