Bir Modernlik Zemini: Barok Aşırılık
Mehtap Serim tarafından kaleme alınan “Bir Modernlik Zemini: Barok Aşırılık”, Akın Nalça Kitapları'nın 13. kitabı olarak raflardaki yerini aldı. Barok konusuna dair kapsamlı bir deneme niteliği taşıyan kitapta barok, bir üslup üretim meselesi veya sanat tarihi kavramı olarak değil, en geniş anlamda bir modernlik tartışması şeklinde ele alınıyor. Kitap, çağdaş dünyanın iki karşıt ucun, ussal ile beklenmedik olanın ürettiği gerilimler aracılığıyla biçimlendiğine dikkat çekiyor.
Kitabın içerik yapısı da bu bağlamda alışılagelmişin dışında. Ana kuramsal metinle onun karşısındaki sayfalara yerleşen fragmanlardan oluşan ikili bir yapı gösteriyor. Fragmanlar çoğunlukla kısa metinler, resimler ya da grafiklerden oluşuyor. Sayısı yüzü aşkın olan bu fragmanların içerikleri ana metin ile doğrudan veya dolaylı biçimde ilişkili olabiliyor. İşlevleriyse, barok bağlamında kuramsal olanla imgesel olanın birlikte çapraz okumalarını yapmaya olanak vermek ve okuyucuya kendi kişisel okuma güzergahlarını çizme fırsatını tanımak şeklinde tanımlanmış. “Bir Modernlik Zemini: Barok Aşırılık”ın Bülent Erkmen tarafından yapılan tasarımı da bu ikili yapıyı vurguluyor.
13 yıl önce kurulan Akın Nalça Yayınları sadece tasarım konularından söz eden kitaplar yayınlamak değil, kendisi bizatihi tasarım ürünü olan yayınlar yapmayı amaçlıyor ve dizinin bütün eserleri Bülent Erkmen tarafından tasarlanıyor.
İlgili İçerikler:
-
“Ankara'da İz Bırakan Mimarlar: Kadri Erkman” Kitabı Yayınlandı
-
Dünyanın Kronoplanı
2021 Temmuzunun başlarıydı; BTF’nin (ESOGÜ Mimarlık Bölümü'nün yıllardır süregelen mümbit öğrenci etkinliği Bademlik Tasarım Festivali’nin) davetine nihayet icabet ederek atölye açmayı kabul etmiştim.
-
Anadolu’nun İmarında Yarışmalar: 1930 - 1990 Kitabı Yayınlandı
-
“YILLIK: Annual of Istanbul Studies” İstanbul Odaklı Özgün Yazıları Bekliyor
-
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Refael Avidor
-
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nden Yeni Yayın: “Discovering Byzantium in Istanbul"
-
Delta: Suya Yazılmış Bir Proje?
Çalıştığım okulda, Giorgio Manganelli’nin küçük ama patlayıcı eserini, Centuria’yı hiç anmadan Delta adıyla bir öneri getirmeye karar verdiğimde, miladi Eylül 2022’yi gösteriyordu, Centuria İtalya’da çıkalı kırk üç, Türkiye’de yayınlanalı yirmi yıl olmuştu.
-
Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Erdal Aktulga