Bisiklet Evi

Ulaş Mimarlık’ın İTÜ Yerleşkesi’nde tasarladığı Bisiklet Evi, kullanıcılara bisiklet kiralama, satış ve servis gibi hizmetler sunuyor. Cephede, bisikletlerin bulunduğu bir vitrin tasarımı da yer alıyor.

İTÜ Rektörlüğü’nün 2013 yılında çok aşamalı ve uzun soluklu bir proje olarak başlattığı “Yeşil Kampüs” çalışmaları kapsamında; Ayazağa Yerleşkesinde yapılan bisiklet yollarıyla beraber projenin en önemli ayaklarından birini oluşturan "Bisiklet Evi Projesi”, kampüsün erişilebilir bir alanında konumlanıyor. Projesi 2015 yılında tamamlanan ve yapımına başlanan Bisiklet Evi’nin 2015 yılı içinde açılması planlanıyor.

istanbul,itü,bisiklet evi,Ulaş Mimarlık

Tasarım aşamasında yapının yer ile olan bağlantısı önemli bir çıkış noktası oluşturdu. Proje alanının; kampüsteki açık ve kapalı spor alanları, yemekhane, servis otoparkları ve festival alanı gibi önemli unsurların geçiş aksında bulunması, projeye önemli bir veri sağlıyordu.

Açık spor alanı olarak kullanılan bölgeyle festival alanı olan meydan arasındaki mevcut kot farkı ve set, projeye iki alanı birbirine bağlayan bir görev de yüklüyor. Üst kottaki festival alanı, yapının bisiklet kiralama ve satışının yapıldığı mağaza ile ilişkilendirilirken alt kot, servis ve tamir hizmeti verilen mekan olarak işlevlendirildi. Öte yandan bisiklet evini iki farklı kot arasında bir geçiş aksı olarak kullanacak kişiler içinde ahşap kabuk ile örtülen bir açık merdiven yarattık. Aynı zamanda alt ve üst girişlerde saçak görevi gören kabuk, yapıya yaklaşımları daha tanımlı hale getirdi. İç mekanda tavan ve duvarlarda devam eden ahşap kaplama malzemesi, kabuğun sürekliliğini sağlıyor. Satış alanında bisiklet sergilemesi gibi işlevler de öngörülerek cephede, sergilemeye olanak tanıyan geçirgen cam bir vitrin tasarladık.

Yalın, basit ve hedefteki ürünün ön plana çıkması gibi çıkış noktaları benimsenen yapının çevresinde, kullanıcıların vakit geçirebileceği bir yer olarak öngörülen açık alanı, yeşil alan olarak yeniden düzenledik.

Etiketler:

İlgili İçerikler: