Boşluklara Dolan Yaşam

Vietnam’da gerçekleştirilen Binh House projesi kütle boşlukları ve bitkilendirme ile hem yapı ve doğa arasındaki hem de konut sakinleri arasındaki ilişkileri düzenleyerek yaşam alanları zenginleşen bir konut sunuyor.

House for Trees, Vo Trong Nghia Architects tarafından gerçekleştirilen ve yaşanan hızlı kentleşmenin öncesinde olduğu gibi yapılarla doğa arasındaki ilişkiyi yeniden kurmayı amaçlayan bir proje serisi. Bu serinin bir parçası olarak tamamlanan Binh House ise yapıya dağılan küçük bahçelerin yeşillendirdiği ve üç nesli bir arada bulunduran bir aile için tasarlanmış bir konut projesi. Ev sakinlerinin yakın bir ilişki kurmasına izin verirken aynı zamanda onlara kişisel alanlar sağlamak projede önemli bir nokta olmuş.

Yapıdaki odalar farklı katlara ve serpiştirilen bahçe alanları ile saksıların arasına dağılıyor. Sürgü kapılar kullanılması ise iç ve dış mekanlar arasında kurulan bağları daha da güçlendiriyor. Her odaya doğal havalandırma ve doğal ışık sağlayarak mikroiklimler yaratan bu tasarım stratejisi aynı zamanda kapalı mekanların düzensiz bir şekilde üst üste eklemlenmesiyle alternatif açıklıkların oluşmasına ve aile üyeleri arasındaki ilişkiyi de pekiştiren görsel bağlantıların kurulmasına, etkileşimin artmasına izin veriyor.

Oturma odası, yatak odaları, yemek salonu, çalışma alanı gibi mekanların dirsekli yerleşiminin kurduğu görsel bağlantılar ise bitkilendirme sayesinde filtreleniyor ve mahremiyet hissiyatını da koruyor. Düşeydeki bu düzensiz yerleşim aynı zamanda çevrede yapılmakta olan binalar tamamlandığında da konutun havalanmasını mümkün kılacak.

Zemin katta giriş, salona açılıyor; salon ve yemek bölümü ise birbirinden çakıl bir zemin üzerinde yükselen ağaç ve çalılıklar ile ayrılıyor. Yemek bölümünün ötesinde ise etrafı camla çevrili açık bir avlu bulunuyor. Palmiyelerin bulunduğu avludan birinci yatak odasına geçiş bulunuyor. Diğer iki yatak odası birinci kata yerleşiyor, çalışma ve spa alanları ise bir üst kata yerleşiyor. Bitkiler sokak seviyesinde gölge ve mahremiyet sağlarken, çatı katında yapının doğrudan güneş ışığına maruz kalarak fazla ısınmasını önlüyor. Ayrıca spa alanının da ayrışmasını sağlıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: