Bütünsellik Arayışları

Ertunç Özcan Fabrikası'nın karşılama, sergi salonu ve yönetim katı tasarımında Inparc ekibi, yapısal elemanların kullanımı ve renk tercihinde sade bir dille ortak bir uyuma yöneliyor.

Eskiz, görsel düşünce ve algılarımızı ifade etmenin en yalın ve doğru yoludur. Bu imgeselleştirme süreci basit ama bir o kadar da güçtür. Ertunç Özcan fabrikasının tasarımında bu ifade sürecini yoğun olarak yaşadık.

fotoğraflar: gözde evran kayacılar
danışma bankosu ve bekleme alanı
açık ofis
açık ofis ve dinlenme alanı
giriş holüne bakış
ofis dolaşım kurgusu
galeri boşluğu
toplantı salonu ve kat holü
yönetim odası
sergileme tasarımı
kat planı
danışma bankosu planı
danışma bankosu kesiti

Ertunç Özcan firması; yoğun bakım üniteleri, simülasyon merkezleri, acil servis üniteleri, ameliyathane cihazları gibi hastane cihazlarını üretiyor. Fabrikalarının yetersiz olması sebebiyle merkez ofisi TepePrime’da kalacak şekilde fabrika binalarını yatayda genişletmek için ASO Organize Sanayi bölgesine taşıdılar. Bizden de fabrika girişini, operasyonel ve yönetim katının düzenini oluşturmamızı ve tasarlamamızı istediler. Projenin temelini konukların girişten başlayarak ağırlanması, cihazların tanıtılması ve teknik ekibin çalışma alanlarının doğru düzenlemelerle çözülmesi oluşturuyor.

Fabrika binası ana karşılama, sergi salonu ve yönetim katı olmak üzere üç ana bölümde değerlendirildi. Fabrikanın organizasyon şeması tamamlanmış olduğu için ihtiyaç listesine göre iç mekan kurgusuna çalıştık. Tasarımın belirleyici noktası, firmanın mühendislik yanının mekana yansıtılması oldu. Bu nedenle girilen her mekanda dil birliğini yaratacak nitelikte devamlılık sağladık.

Projenin temeli, giriş - karşılama bölümünde kendini ifade ediyor. Firmanın üretmiş olduğu cihazlar tamamen yerli ve bazıları tasarım ödülü almış. Bu nedenle küçük ölçekli bir sergi salonu tasarladık. Konuklar, girişten başlayarak ağırlanıyor ve sergi mekanında yer alan vitrinlerde cihazlar künyeleriyle birlikte sergileniyor. Böylelikle ilk kurumsal vitrin, konseptin ana öğelerinden biri olan “sergi salonu” ile sağlanmış oldu. Sergi mekanının yakınındaysa bir kafe konumlandırdık. Bu tasarım anlayışıyla zeminden başlayarak iş görüşmelerine temel atacak bir ortam yaratmayı amaçladık. Yönetim katında ise toplantı salonları, seminer salonu, yönetici ve şef odaları ile açık ofis alanları bulunuyor.

Fabrika, tanımı gereği konstrüktif bir tabana yerleşiyor. İç mekan tasarımında da bu konstrüktif yaklaşımı devam ettirdik. Bu nedenle konstrüktif elemanları estetik öğeler olarak değerlendirdik ve inşaat teknolojisinde kullanılan strüktürel elemanları ön plana çıkardık. Yapıya ait tek yatay eleman olan merdiven, profillerden çelik olarak yapıldı. Tüm kot farkı alınlarında ve sergi salonun omurga yapısında “I” profiller kullanıldı. Yapının dış cephesinde yatayda kullanılmış olan çelik aydınlatma kurgusu, iç mekanda giriş bankosu aydınlatma elemanları olarak sürekliliğini içeriye de yansıtmış oldu. Özellikle giriş katında hissedilen yapının yüksek tavanlı ve geniş bir alana yayılmış olan hacmi, tavanda kullanılan gri ton ile desteklendi. Zeminde beton görünümlü seramik ve halı, yüzey dengesini sağladı. Sarı renklerde seçilmiş olan oturma elemanları mekan içinde sıcak bir atmosfer yarattı. Sarıyı bütün katlarda kullanarak yapının içinde devam eden bir süreklilik yakaladık. Yönetim katında, giriş katının renk tonları sürekliliği, kullanılan hareketli mobilyaların dengeli renk dağılımı kompozisyonu, doğrusal aydınlatmalar ise ritmi oluşturdu.

Etiketler: