Buzdan Barınaklar
Mjolk Architekti tarafından tasarlanan buzdan barınaklar, yapım tekniğinden dolayı kazandığı ışık ve akustik özellikleri ile tipik iglolardan farklılaşan ve karla kaplı peyzaj içinde özgün deneyimler sunan mekanlar yaratıyor.
Beş yıl önce Kanada’da düzenlenen Warminh Huts yarışmasını kazanan ekip, dünyanın en uzun buz pateni pistinde gerçekleştirilmek üzere buzdan barınaklar tasarlamışlar. Buzdan nesneler üretebilmek için farklı teknolojiler test eden ekibin hayata geçen projesi ise balonların kalıp olarak kullanılarak üzerine su püskürtülmesi ve donan suyun istenen forma ulaşması ile şekillenmiş. Hava koşullarından dolayı Kanada’da yalnızca bir tane iglo tamamlanabilmiş. Çek Cumhuriyetine döndüklerinde sıcaklarının son derece düşük olması, heyecanlı ekibi yeni bir iglo yapmaya itmiş. Burada gerçekleştirdikleri iglo son derece popüler bir noktaya dönüşmüş ve ekibe fikirlerinin işe yaradığı ve projeyi tamamladıkları konusunda güven vermiş.
Geçtiğimiz sonbaharda ekstrem dış mekan sporları için aktiviteler düzenleyen bir ajans tarafından Norveç’e davet edilen ekip, Hardangervidda Ulusal Parkı’nda projelerini tekrar gerçekleştirme imkanı bulmuş. Park içindeki tamamen donmuş bir göl üzerine yerleşen proje ile buzdan bir köy oluşturulmuş. İglo köy; burada geceyi geçirmek ve kuzey ışıklarını izlemek isteyenler, balıkçılar ya da yalnızca kötü hava şartlarından korunmak isteyen kayakçılar için bir barınak noktası olarak kurgulanmış.
Kullandıkları yöntem farklı formlara sahip balonların şişirilmesi, daha sonra üzerlerine su püskürtülmesi ve suyun donarak kalıp üzerinden şekil almasından oluşuyor. Bu işlemin yapılabilmesi için önemli koşullardan bir tanesi ise hava sıcaklığının -6 derecenin altında olması. İşlem tamamlandığında ise kendine has bir ışık geçirgenliği olan ama istenen kalınlıkta buz tabakaları oluşuyor ve böylece tipik örneklerinden çok daha farklı bir deneyim sunan iglolar meydana geliyor. Açık mavi bir tona sahip buz tabakaları beklenmedik iç mekan hacimleri sunuyor. Projede statik ve estetik anlamda en iyi çalışacak, basit geometrik formlar tercih edilmiş. İglolardan en büyüğü 3,5 metre genişliğinde iken küre şeklinde olanların çapı 2 metre. Üçüncü form ise uzun bir silindir şeklinde ve tek başına kullanılabildiği gibi iki mekan arasında bağlantı olarak da kullanılabiliyor.
İlgili İçerikler:
-
Taş Kalıntıya Müdahale: Ahşap Tasarım ve İnşaat Atölyesi
-
Mekanın Doğası
-
Kökenin İnşası
-
Yolculuğun Parçası
-
Teknoloji Etkisi
Mimarlık tarihinde Crystal Palace kadar önemli bir yer tutan çok az yapı bulunur.
-
Bütünün Parçaları
-
Doğanın Odağında
-
"Hiçbir Üstad Böyle Kâr Etmemişdir” Yayımlandı