Çevresel Etkiyi Gözeten Sahil Kurgusu

Palermo’nun güneybatı sahilinde yer alan Balestrate, kentleşmenin sınırlı olduğu bir yerleşim olmasına rağmen deniz kıyısındaki tatil yerleri nedeniyle yazları turist akınına uğrayan ve dönemsel olarak nüfusu yoğunlaşan bir bölge. Architetti Associati ve Studio Cangemi ortaklığında tasarlanan proje ise, planda yapılan küçük ama önemli değişikliklerle sahildeki mevcut kamusal alanların iyileştirilmesini amaçlıyor. Yapılan planlama, doğal peyzaj öğelerinin korunmasını temel alırken aynı zamanda da sahilden geçen ana yolun çevresel etkisini hafifletmeyi öngörüyor.

fotoğraflar: mauro filippi

Tasarımda gezinti alanlarının kumsalla doğrudan bağlantısına odaklanılarak çevredeki yapay strüktürler kısıtlanmış; tamamıyla doğal olana açılan bakışlar kurgulanmış. Sahil şeridindeki yolun çevresel etkilerini minimuma indirmenin yanı sıra rekreasyon alanının araçlardan bağımsız bir alan haline gelmesi amaçlanmış. Sahil şeridindeki her dokunuş, yapılan işlerin ayak izleri minimumda tutularak geri dönebilirlik anlayışıyla tasarlanmış. Yol döşemeleri yerinde dökme beton, yerel agrega ve kumla kaplanmış. Yürüme yollarının kurgusu ile sahile erişim noktaları kolay ulaşılabilir olması sağlanırken, katmanlı ahşap ve paslanmaz çelikten tasarlanan bağlantı yolları tasarlanmış. Yol kenarındaki duvarın kaymasını engellemek ve aradaki geçişi yumuşatmak adına ise duvarın kumsal tarafına bölgeye ait kaya parçaları yığılmış.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: