Çöl İklimiyle Harmanlanan

El Paso Üniversitesi için tasarlanan yenileme projesi, konfor ve iletişim faktörlerini ekolojik kaygılarla birlikte harmanlıyor. Eğitim ve sosyal aktiviteleri teşvik eden açık mekanlar yaratırken, çöl koşulları için üretilen çözümleri titizlikle kampüsün dokusuna işliyor.

El Paso Üniversitesi, Amerika-Meksika sınırına yakın bir bölgede, Chihuahuan Çöl Dağları’ının eteklerinde konumlanıyor. Kampüsü içine alan master plan ve yenileme projesi ise asfalt yollardan oluşan dokuyu insan odaklı bir peyzaj tasarımıyla değiştirerek üniversite, şehir ve ikisini de içine alan topraklar arasındaki bağı güçlendirmeyi amaçlıyor. Merkezi bir meydan ve yeşil alan projenin çekirdeğini oluştururken, mekanın toplanma alanlarıyla birlikte kampüsle öğrenciler arasındaki etkileşimi arttıran bir rol kazanması amaçlanmış. Merkezdeki yeşil alan geniş bir toplanma ve etkinlik alanı oluştururken, yamaca yerleşen amfi tiyatro ve yollara eklenen oturma birimleri ile açık havada sosyalleşmeyi teşvik eden bir tasarım fikri benimsenmiş. Bölgeye özgü mesquite ağaçlarının gölgelediği yaya yollarının, mevcut yapılar arasındaki bağı arttırması planlanmış. Yüksek sıcaklıklara ve kurak hava koşullarına sahip El Paso’da, güneşin etkisini azaltmak adına bu koşullara dayanıklı 700 ağaç kullanılırken; oturma alanlarıyla birlikte düşünülen su elemanları ile mekanda hem fiziksel hem de psikolojik bir serinleme etkisi oluşturulmak istenmiş.

fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: paulo peres
fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: ten eyck
fotoğraf: terry moore
fotoğraf: paulo peres
fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: ten eyck
fotoğraf: adam barbe
fotoğraf: terry moore
fotoğraf: terry moore
fotoğraf: ten eyck

Arazinin bazı noktalarında keskin yükseklik farkları yaratılarak hem ulaşım hem de sulama tasarımına yönelik çözümler üretilmiş. Yaya yolları boyunca ilerleyen bir vadi inşa edilerek iklime uygun bir şekilde bitkilendirilmiş. Böylece doğal yollardan yağmur sularını toplayan, akıntıyı yavaşlatan ve filtreden geçiren bir alan elde edilmiş. Vadileri geçen köprülerle ise hem geçiş hem de bakış noktaları oluşturulmuş. Atıkları azaltmak ve bölgenin tarihiyle bağ kurmak adına, projede mümkün olduğunca yerel malzemeler tercih edilmiş. İnşaat sırasında topraktan çıkarılan andezit taşları da değerlendirilerek yağmur sularını toplayan vadiyi inşa ederken kullanılmış. Aynı şekilde eski kaldırımlardan sökülen beton parçalar da yeni meydan tasarımında değerlendirilen malzemelerden bir diğeri.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL