Detaylarla Örülen Mekanlar

Epilepsi hastaları için tasarlanan merkez, mekan kurgusundaki ince detaylar ile hastaları gözetiyor. Beton yüzeyler üzerine işlenen doku ise hastalığın yazılı tarihteki ilk referansı olarak kabul edilen yazıtlardan esinleniyor.

Atelier Martel tarafından üretilen proje, hastaların kendilerini rahat hissettikleri bir ev atmosferi yaratmayı amaçlarken, tasarım bütçe ile paralel bir şekilde belirlenen öncelikler üzerinden şekillenmiş. İçinde bulunduğu kırsal peyzaj içinde yapının kendini ve önemini belli eden bir kütle oluşturması istenmiş ve her bir kenarı 60 metre olan plan üzerinde önü ya da arkası olmayan sade bir yapı tasarlanmış. 88 hastayı ağırlayacak şekilde tasarlanan binanın tek katlı yapısı, çalışanların kat ettiği mesafeleri minimum tutacak ve odalar arası hızlı bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak şekilde kurgulanmış. Ayrıca hastaların düşme ihtimalleri gözetilerek merdiven olmayan, birbirine koridorlarla bağlanan yaşam alanları oluşturulmuş ve mekansal dolaşımda çıkmaz yolların bulunmamasına dikkat edilmiş. Ana kütle içine yerleşen orta bahçelerle de iç mekanda düzensiz bir ağ oluşturulmuş ve böylece neredeyse bütün odaların pencereye sahip olması sağlanmış.

fotoğraflar: mayanna von ledebur

Koridorlardaki akışkanlık ve doğal ışık ile açık bir mekan yaratılırken göze batmayan bir koruma durumu da sağlanmış oluyor. İç ve dış mekanlar da aynı şekilde çevre peyzajıyla görsel anlamda açık bir ilişki kurarken, mekansal sınırlarını da belirgin tutarak güvenlik hissiyatını pekiştiriyor. Malzemeler konusunda ise titiz seçimler yapılarak sade ve işlenmemiş olmalarına dikkat edilmiş. Pencereler ve gölgeliklerde ahşap tercih edilirken zeminde yumuşak malzemeler kullanılarak yine olası yaralanma vakaları önlenmek amaçlanmış.

Yapıyı görsel anlamda kuvvetli kılan cephe tasarımı için sanatçı Mayanma von Ledebur ile birlikte çalışılmış. Bu noktada dikkat edilen, hastalık ya da hastalarla ilgili olumsuz bir ifade yaratmadan mekanın adandığı konsepti anlatan bir tasarım oluşturmak olmuş. Bir matriks kullanılarak duvarlarda oluşturulan dairesel çukurlar ise epilepsi hastalığının yazılı tarihte geçtiği ilk kaynaklar olan ve Mezopotomya’da keşfedilen yazıtların serbest bir uyarlaması olarak uygulanmış. Betonun yarattığı ham mekan etkisi, bu farklı ifade tekniği ile daha duygusal ve yumuşak bir doku hissi yaratıyor.

Etiketler: